UPDATE 02.00: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT (01.00 ora României), după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care părăsește blocul comunitar.
Cu câteva ore înainte, Union Jack, drapelul britanic, a fost retras de la instituţiile europene din Strasbourg şi Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe sediul din Bruxelles al reprezentanţei diplomatice britanice pe lângă UE.
De sâmbătă 1 februarie, Regatul Unit este considerat o ţară terţă, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.
- Asigurările ambasadorului britanic pentru românii din UK: ”Vrem să îi păstrăm pe toți”. Ce riscă cei care nu aplică pentru rezidența legală
- Ce se întâmplă cu românii după Brexit. Mesajul ambasadorului român la Londra
- VIDEO | Momentul în care steagul Marii Britanii a fost retras din fața Consiliului European. Mai puțin de un minut pentru 47 de ani de istorie
UPDATE 01.00: Este oficial, Uniunea Europeană are acum doar 27 de membri.
UPDATE 00.55: În centrul Londrei, în fața unei mulțimi entuziaste de mii de oameni, unul dintre oamenii cheie pentru campania pro-Brexit, Nigel Farage și-a sărbătorit victoria, vorbind chiar cu câteva momente înainte de momentul crucial.
UPDATE 00.45: Brexit-ul „nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale”, a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson, într-un discurs către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu e sfârşitul ci începutul, momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale”, a spus el, în contextul în care Regatul Unit va părăsi UE la ora 23.00 locală şi GMT.
Brexit-ul marchează „începutul unei noi ere de cooperare amicală” cu UE, a mai afirmat Boris Johnson.
„Vrem ca acesta să fie începutul unei noi ere de cooperare amicală între UE şi o Marea Britanie plină de energie”, a spus el.
Brexit-ul va fi un „succes răsunător”, „indiferent care sunt obstacolele”, a mai spus prim-ministrul britanic vineri, în condiţiile în care ţara sa se pregăteşte să declanşeze negocieri dificile cu UE privind viitoarea lor relaţie comercială.
UPDATE 00.30: Plecarea Regatului Unit din UE este un șoc și un semnal de alarmă istoric pentru întreaga Europă”, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, cu câteva ore înainte de Brexit, transmite AFP, citată de Agerpres.
Potrivit lui Macron, retragerea Marii Britanii din UE „trebuie să ne facă să reflectăm”. „Acest Brexit este posibil (…) pentru că nu am schimbat suficient Europa noastră, pentru că am făcut prea des din ea ţapul ispăşitor al propriilor noastre greutăţi”, a spus preşedintele francez, într-o declaraţie înregistrată.
Totuşi, în opinia lui Macron, „avem nevoie mai mult ca oricând de Europa, în faţa Chinei sau a SUA, pentru a ne apăra interesele”.
UPDATE 00.15: Susținătorii Brexitului s-au strâns în centrul Londrei pentru a sărbători momentul, la un eveniment la care vor vorbi mai mulți politicieni, inclusiv Nigel Farage.
UPDATE 00.00: Mai multe orașe scoțiene au organizat vineri marșuri și manifestații pro UE și împotriva Brexitului.
Majoritatea scoțienilor au votat împotriva ieșirii din UE, iar sentimentul că Brexitul a fost decis de englezi a dat naștere unei noi dezbateri privind independența. Dacă această mișcare se va termina cu un referendum, rămâne de văzut.
Regatul Unit pleacă din Uniunea Europeană în uralele susținătorilor Brexitului și pe fondul încrederii afișate de premierul Boris Johnson, care s-a arătat convins că momentul va oferi ”o nouă eră”.
Demonstrații și marșuri pro și împotriva ieșirii din UE au loc, vineri seară, în mai multe oașe ale țării.
În acest timp, steagul britanic a fost îndepărtat de pe instituțiile Uniunii Europene, un moment simbolic pentru finalul relației sau cel puțin pentru finalul relației în acestă formă.
Schimbările nu se vor produce imediat. Cele mai multe reguli, inclusiv cele care îi vizează pe cetățenii români din Marea Britanie, vor continua să fie valabile până la finalul perioadei de tranziție, adică 31 decembrie 2020.
De fapt, mulți oficiali spun că partea grea abia urmează după Brexit, când încep negocierile pentru stabilirea viitoarei relații comerciale dintre Marea Britanie și UE.
”La revedere! Nu ne mai întoarcem”
Petrecerea susținătorilor Brexitului a început devreme, în inima Europei, la Bruxelles.
Agitând steguleţe cu drapelul britanic Union Jack, mai mulţi eurodeputaţi britanici pro-Brexit au părăsit triumfători sediul de la Bruxelles al Parlamentului European. ”La revedere ! Nu ne mai întoarcem”, a spus la plecare eurodeputata Ann Widdecombe, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Într-un gest simbolic, Johnson a condus vineri şedinţa de guvern la Sunderland, primul oraş care a susţinut Brexitul când au fost anunţate rezultatele referendumului din 2016.
Petrecerile au loc și în stradă. În faţa parlamentului britanic, locul dezbaterilor furtunoase în perioada scursă de la referendumul din 2016 privind Brexitul, partizanii cei mai înfocaţi ai ieşirii din UE îşi savurează vineri seară victoria.
Clădirile oficiale vor fi iluminate. La Downing Street, premierul Boris Johnson va servi vin spumant englezesc la o recepţie, în timp ce proiecţia unui ceas luminos va desfăşura numărătoarea inversă până la ora marelui salt, 23:00 (ora Londrei şi GMT).
În Scoţia, în schimb, care a votat majoritar pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016 şi unde Brexitul a resuscitat veleităţile de independenţă, premierul eurofil Nicola Sturgeon a vorbit vineri despre ”un moment de reală şi profundă tristeţe (…), marcat de mânie”.
Aici nu vor fi manifestări de bucurie, ci unele funebre, în timp ce în Irlanda de Nord gruparea Comunităţilor de Frontieră împotriva Brexitului (Border Communities Against Brexit) va desfăşura proteste la graniţa cu Republica Irlanda.