Drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie este una dintre cele trei probleme pe care Bruxelles vrea să le rezolve înainte de a începe discuțiile privind viitoarea relație dintre Marea Britanie și UE, după Brexit.
„Am făcut progrese foarte bune. Avem un mare grad de aliniere. Nu l-am finalizat în totalitate, dar suntem foarte aproape de un acord privind modul în care ne vom apăra fiecare cetăţenii”, a spus Hammond într-o conferinţă de presă organizată la Budapesta, după o întâlnire cu miniştrii din Grupul de la Vişegrad.
„Dorinţa şi intenţia noastră este ca oamenii care au venit în Marea Britanie pentru a munci şi a-şi construi viaţa în Marea Britanie să poată să continue să locuiască aici, trăind la fel ca înainte. Aceasta este intenţia noastră clară şi declarată”, a adăugat el.
Ministrul a subliniat că cetăţenii britanici care s-au mutat în ţări UE ar trebui să primească garanţii similare. „Vrem să le oferim afacerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii şi de ambele părţi ale graniţei irlandeze încrederea că nu se vor afla pe marginea prăpastiei atunci când ieşim din UE”, a afirmat el.
„De aceea propunem o perioadă de tranziţie limitată în timp, pentru a putea oferi certitudine că graniţele noastre vor continua să opereze cu blândeţe şi că afacerile noastre vor putea continua să le ofere clienţilor lor şi că cetăţenii noştri îşi pot continua vieţile de zi cu zi în Europa continentală”, a mai declarat ministrul britanic de finanțe.
Subiectul celor 3,2 milioane de cetățeni europeni din Regat, precum și situația celor un milion de britanici aflați în UE au fost tot timpul în centrul negocierilor cu privire la divorţul dintre Londra şi Bruxelles. Anterior, premierul Theresa May a promis că niciun migrant european nu va fi expulzat din țară imediat ce Marea Britanie părăsește blocul comunitar, ceea ce ar urma să aibă loc în martie 2019.
Totodată, șefa Executivului de la Londra a afirmat că le va oferi cetăţenilor europeni posibilitatea să-şi regleze statutul cu scopul de a putea rămâne în Regatul Unit. Totuși, un document de lucru al Executivului de la Londra, citat de The Guardian, arăta că Regatul vrea să pună capăt liberei circulației a muncitorilor, să reintroducă pașapoartele, dar și un nou sistem de migrație care să limiteze dreptul cetățenilor UE la reîntregirea familiei.
Citește și: Ministrul Daea, un nou moment poetic. „Vaca este un miracol extraordinar, care transformă furajul în lapte”