UPDATE 22:25: Guvernul a depus propria moţiune cu privire la respingerea unui Brexit fără acord la 29 martie, dar parlamentarii britanici au respins această posibilitate în orice circumstanțe.

Ei au respins, de asemenea, – cu 374 la 164 de voturi – o plecare a regatului din Uniune până la 22 mai, pentru ca să se poată „gestiona un (Brexit) fără acord”. Acest amendament a fost propus de către fostul vicepremier Damian Green şi a fost susţinut de conservatori. 

UPDATE 22:05: Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste, a reiterat apelul ajungerii la un consens naţional.

„Membrii Parlamentului au exclus în mod clar posibilitatea unui Brexit fără acord, iar Parlamentul trebuie să preia controlul. Voi avea întâlniri cu deputaţii din toate partidele pentru a încerca să găsim un compromis. Prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 fără un obiectiv clar nu este o soluţie. Trebuie să ajungem la un consens asupra modului de a merge înainte”, a spus Corbyn.

UPDATE 21:57: După decizia Parlamentului britanic, Theresa May spune că parlamentarii au oferit o majoritate clară împotriva ieșirii din UE fără o înțelegere.

UK va părăsi UE fără o înțelegere dacă nu se va găsi o soluție, a mai spus premierul britanic, remarcând că responsabilitatea de a afla care este această soluție îi revine acum Camerei. 

UPDATE 21:16: Scorul a fost foarte strâns în Parlamentul britanic: 312 de voturi împotriva ieșirii Marii Britanii din UE fără acord și 308 pentru un Brexit fără acord.

Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, ar exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.

UPDATE 21:00: Parlamentul britanic votează în aceste momente dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană fără acord.

Respingerea acordului în Parlamentul britanic complică și mai mult un dosar deja destul de spinos. Acum, în ceea ce privește divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană, rămâne în picioare o variantă: amânarea datei pentru Brexit – posibilitate care trebuie să fie aprobată de toți liderii UE, relatează BBC. Pentru Marea Britanie, sunt posibile și alte variante – alegeri anticipate și chiar un nou referendum.

Ce se întâmplă acum

Pentru că deputații britanici au votat în această seară împotriva părăsirii UE fără acord, aceștia vor vota din nou, joi. De această dată, ei vor trebui să decidă dacă Theresa May va cere Bruxelles-ului să prelungească termenul privind ieșirea țării din UE.

Acest lucru va permite noi consultări între liderii britanici și cei europeni, însă orice prelungire trebuie să aibă și o justificare, mai ales că trebuie să fie aprobată în unanimitate de cele 27 de state ale UE.

Parlamentarii britanici au respins cu 391 voturi „împotrivă” și 242 „pentru” acordul propus de Theresa May privind Brexit Foto: EPA

„Dar ce am face în trei, patru luni, ce nu am făcut deja?” a spus o sursă apropiată Bruxelles-ului, potrivit AFP. În cazul în care s-ar cere o amânare mai lungă, care să depăşească câteva săptămâni, „ar trebui să existe o justificare valabilă, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea poziţiei britanice”, a adăugat sursa citată de AFP.

Posibilitatea organizării unui nou referendum / alegeri anticipate

Parlamentari britanici pro-europeni au cerut recent organizarea unui nou referendum, opțiune exclusă vehement de premierul Theresa May, a cărei poziție este tot mai contestată după înfrângerile dureroase din Parlament.

Astfel, ar putea să aibă loc o schimbare de Guvern sau noi alegeri anticipate.

De ce a fost respins acordul privind Brexit

Principala nemulțumire în ceea ce privește acordul Brexit este mecanismul numit „backstop”, adică plasa de siguranță care împiedica apariția unei granițe între Irlanda și Irlanda de Nord, singura frontieră terestră dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În prezent, Republica Irlanda și Irlanda de Nord fac parte din piața unică a UE, precum și din uniunea vamală,  ceea ce înseamnă că frontiera irlandeză este deschisă, iar bunurile nu sunt verificate. Cum Marea Britanie va ieși din UE, acest aspect se schimbă.

Mecanismul de „plasă de siguranță” prevede ca această graniță să rămână deschisă pentru o perioadă de timp, până când se va găsi o soluție.

Cei care își doresc Brexitul acuză că termenii negociați de echipa lui May și liderii UE ar putea, de fapt, să țină captiv Regatul în blocul comunitar.

Sursa: BBC


Citește și:

Acordul revizuit pentru Brexit, propus de Theresa May, a fost respins de Parlamentul britanic! Ce urmează acum

 

 

Urmărește-ne pe Google News