Sturgeon a subliniat că „este inacceptabil din punct de vedere al democraţiei” ca Scoţia să fie scoasă din UE „voinţei sale”. 62% dintre scoțieni au votat pentru rămânerea în UE, iar 38% împotrivă la referendumul de joi din Marea Britanie.
„Posibilitatea unui al doilea referendum trebuie să fie pe masă şi este pe masă”, a declarat premierul scoţian. „Vom începe să pregătim legislaţia necesară pentru organizarea unui nou referendum, când şi dacă cere Parlamentului”, a adăugat ea. Totodată, Sturgeon le-a dat asigurări cetăţenilor UE din Scoţia că prezenţa lor este apreciată.
Scoția a organizat în 2014 un referendum privind indepedența față de Marea Britanie, însă acest lucru a fost respins în urma consultării populare. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii au votat pentru menținerea Scoției în Regatul Unit a fost faptul că independența ar însemna ieșirea țării din Uniunea Europeană.
Britanicii au votat pentru ieșirea din blocul comunitar, în urma referendumului. Mai precis, 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale. În urma acestei victorii a taberei pro-Brexit, premierul britanic David Cameron și-a anunțat demisia.
Foto: EPA