În acest fel, teritoriul în care majoritatea a votat pentru rămânerea în blocul comunitar, să poată avea acces la piața unică.
„Formula noastră este o cosuveranitate britanico-spaniolă pentru o periodă determinată de timp, iar după ce va trece acea perioadă de timp, ne vom îndrepta spre întoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniolă”, a declarat ministrul de externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo, potrivit News.
Gibraltarul depinde foarte mult de accesul la piaţa unică din punctul de vedere al economiei.
„Am depăşit provocări mai mari. Este momentul pentru unitate, pentru calm şi pentru gândire raţională. Împreună şi uniţi vom continua să prosperăm”, a precizat premierul teritoriului, Fabian Picardo pe Twitter.
95,9% din britanicii care locuiesc în Gibraltar au votat ca Marea Britanie să rămână în UE. Britanicii care locuiesc pe acest teritoriu aflat în sudul Spaniei și-au exprimat îngrijorarea că traversarea graniţei cu Spania va deveni mult mai dificilă. Acest lucru ar putea astfel să le complice viața, având în vedere că mulți dintre ei fac asta zilnic.
Marea Britanie iese din UE. Britanicii au ales să voteze pentru părăsirea blocului comunitar, în urma unui referendum istoric. Rezultatele finale arată că tabăra Brexit a înregistrat victoria cu un avans mic. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele oficiale. Marea Britanie a intrat astfel într-o perioadă dificilă, de incertitudine. Premierul David Cameron a anunțat că va demisiona pestre trei luni, în timp ce liderii europeni au cerut Londrei să lanseze procedura de ieșire „imediat ce va fi posibil”