UPDATE 11.30: Uniunea Europeană ar putea să negocieze cu Marea Britanie un acord comercial înainte ca cele două părţi să stabilească termenii finali ai Brexit, potrivit proiectului prezentat de președintele Consilului European Donald Tusk. Cu toate acestea, Marea Britanie trebuie să arate ”progrese suficiente” pentru acordul de separare, în prima fază a negocierilor, iar statele UE vor putea să accepte lansarea negocierilor comerciale în a doua fază.

Cu toate acestea, această concesie făcută premierului britanic este însoțită de elemente pe care May ar putea să le considere mai puțin atrăgătoare, relatează Reuters. Acestea includ insistenţa ca în timpul perioadei de tranziţie. care va urma probabil după ieşirea din UE a Marii Britanii, în 2019, şi înainte de finalizarea acordului comercial, Regatul Unit să accepte reglementările UE, inclusiv contribuţiile la buget şi supravegherea judiciară – acesta au fost principalele motive pentru care britanicii au optat pentru Brexit în luna iunie anul trecut.

Dacă Marea Britanie va rămâne parte a pieţei unice o perioadă după Brexit, va trebui să respecte cele patru libertăţi fundamentale, ceea ce ar însemna acceptarea imigranţilor europeni.

Proiectul de recomandări văzut de Reuters după ce a fost distribuit celor 27 de state membre, vineri, ar putea fi revizuit într-o anumită măsură în următoarea lună, înainte de a fi adoptat de liderii acestora, la un summit din 29 aprilie.

Totodată, documentului de opt pagini arată că o prioritate în aceste negocieri este eliminarea incertitudinilor legale referitoare la expaţii din UE care trăiesc în UE şi Marea Britanie. Potrivit proiectului, drepturile obţinute înainte de intrarea în vigoare a Brexit trebuie să fie menţinute.

Răspunzând la avertismentul lui May, că ar prefera să se retragă fără un acord, decât cu unul prost, UE ar trebui să fie pregătită pentru un astfel de rezultat, se arată în document, dar şi să se asigure că asta nu se va întâmpla, pentru că ar fi în interesul ambelor părţi.


Președintele Consiliului European Donald Tusk, care se află în Malta, va prezenta marile linii ale planului privind negocierile pentru Brexit. Proiectul de “orientări de negociere” va urma apoi să fie adoptat de liderii celor 27 de state ce vor rămâne în UE, la summitul de pe 29 aprilie, de la Bruxelles.

Inițial, planul ar fi urmat să fie publicat pe site-ul Consilului European imediat după ce Marea Britanie a invocat articolul 50, declanșând procedura de ieșire din UE, însă două state ale blocului comunitar s-au opus, notează BBC. Anterior, Donald Tusk a afirmat că UE va prezenta planul de negociere, la 48 de ore după ce Marea Britanie declanşează Articolul 50.

Textul va fixa priorităţile politice, precum şi viziunea lor privind ritmul negocierilor, care se prefigurează drept unul dintre primele subiecte de tensiuni între Londra și Bruxelles.

Astfel, premierul britanic vrea ca negocierile să se desfășoare în ritm accelerat și să vizeze, în paralel, acordul care va regla modalităţile de ieşire din UE şi acordul care defini relaţia sa viitoare, în special pe plan comercial.

De partea cealaltă, planul prezentat de Tusk ar urma să excludă orice acord privind “relaţia viitoare”, înainte ca divorţul să intre în vigoare, lăsând totuşi uşa deschisă pentru discuţii preliminare înainte de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, prevăzută pentru martie 2019.


Ce își doresc statele membre UE în timpul negocierilor. Care este poziția României


Primele neînțelegeri, a doua zi după declanșarea Brexitului

Primele neînțelegeri privind Brexitul au apărut la scurt timp după ce Marea Britanie a declanșat procedura, miercuri, pe 29 martie. Subiectul spinos a fost cel legat de cooperarea viitoare a Londrei cu UE în materie de securitate. Inițial, a părut că Theresa May condiționază această cooperare de negocieri, pentru a obţine condiţii de ieşire mai avantajoase. Ulterior, Guvernul britanic a fost nevoit să calmeze polemica.

“Securitatea tuturor cetăţenilor este un subiect prea grav” pentru a face obiectul unui troc, a reacţionat europarlamentarul liberal Guy Verhofstadt, reprezentantul PE în negocieri.

În replică, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a dat asigurări că nu este vorba de o ameninţare, ci de “un argument pentru a obţine un acord” cu Bruxelles.


Migranții UE din Marea Britanie, printre care și românii care muncesc în Regat, „își vor păstra beneficiile sociale”


Principalele trei priorităţi ale UE pentru negocieri sunt cunoscute deja. Blocul comunitar vrea să clarifice soarta a peste trei milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie şi a peste un million de britanici care locuiesc în alte state membre. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să lămurească incertutidine privind frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Cei 27 vor cere, de asemenea, Marii Britanii să îşi respecte angajamentele bugetare asumate. Deşi nu a fost vehiculată deocamdată nicio cifră clară, un înalt oficial european a declarat că CE evaluează factura la până la 60 de miliarde de euro.

În timp ce Londra “nu recunoaşte sumele uneori foarte mari care au circulat la Bruxelles”, după cum a avertizat  ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond.

După summitul din 29 aprilie, statele membre se vor reuni la sfârşitul lui mai, la nivel ministerial, pentru a adopta “directivele” de negociere, mai detaliate decât liniile prezentate de Consiliul European.


Negocierile Brexit | Ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă


Atunci, francezul Michel Barnier va primi mandatul pentru a lansa discuţiile cu Londra, la aproape un an după ce britanicii au decis prin referendum să iasă din UE. Ulterior, premierul Theresey May ar urma să se întâlnească cu ceilalți lideri europeni pe 22 iunie.

Sumar:

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News