Incidente rasiste au fost raportate în mai multe zone din Regatul Unit, iar cei vizați au fost atât imigranții din UE, cât și persoanele născute în Marea Britanie, însă de origine străină.

Pe o rețea de socializare, un bărbat a scris că într-o școală a apărut un mesaj către un elev din România. “Fiica mea mi-a povestit că cineva a scris Numele copilului, du-te înapoi în România pe peretele din toaleta fetelor din școală”, a povestit bărbatul.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci şi şi-a pierdut un dinte în urma atacului.

O tânără din Polonia care a ajuns în Marea Britanie cu bursă de studiu, în urmă cu opt ani, a declarat pentru The Independent că s-a temut că rezultatul referendumului va duce la o sporire a lipsei de toleranţă, a discriminării şi a rasismului, dar nu a crezut că fenomenul “va deveni atât de agresiv şi va fi atât de imediat”.

Pe rețeaua de socializare Facebook a fost creat un grup numit“Worrying Signs” (Semne Îngrijorătoare), pentru a documenta presupusele incidente în care imigranţii sunt vizaţi de comentarii xenofobe. Tot pe o rețea de socializare, un bărbat a scris că într-o școală a apărut un mesaj către un elev din România. “Fiica mea mi-a povestit că cineva a scris Numele copilului, du-te înapoi în România pe peretele din toaleta fetelor din școală”, este mesajul scris de un britanic pe Twiiter.

Nu este singurul incident de acest fel. La numai câteva ore după anunţarea rezultatelor, tânăra spune că a fost abordată de o femeie care a întrebat-o dacă este poloneză. Când a răspuns că da, femeia i-a spus că ar trebui să îi fie teamă şi că trebuie să obţină viză, dacă vrea să rămână în ţară.

În urma acestui atacuri, preşedintele Partidului Conservator, baroneasa Sayeeda Warsi, a criticat Campania pro-Brexit, pentru că a provocat diviziuni şi a fost “xenofobă”.

“Mi-am petrecut majoritatea weekendului vorbind cu organizaţii, persoane şi activişti care lucrează în domeniul infracţiunilor rasiste, care monitorizează infracţiunile rasiste şi care au evidenţiat nişte rezultate preliminare tulburătoare, începând cu oameni opriţi pe stradă, cărora li se spune Uite, am votat pentru ieşire, este timpul să plecaţi”, a declarat ea.

Imigranţii au reprezentat una dintre temele centrale ale campaniei pentru referedum, campania anti-UE susținând că țara nu își va putea controla niciodată granițele atât timp cât face parte din blocul comunitar.

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News