Brigada pompierilor din Londra (LFB) a comandat anul trecut o anchetă independentă după sinuciderea unui pompier de 21 de ani, care declarase că a fost hărţuit de colegii lui de serviciu din cauza originilor lui caraibiene.
Ancheta, care are la bază peste 2.000 de mărturii ale unor foşti şi actuali membri ai brigăzii, a dezvăluit „o misoginie şi un rasism instituţionalizate”, a scris, într-un mesaj publicat pe Twitter, Nazir Afzal, fost procuror şi coordonatorul raportului, care urmează să fie făcut public în curând.
Femeile și membrii minorităților etnice și sexuale, principalele ținte
Printre fragmentele citate în presa britanică figurează şi exemplele unui pompier musulman căruia unii dintre colegi îi strecurau şuncă şi cârnaţi în buzunarele paltonului, al unei femei a cărei cască a fost umplută cu urină, al unei alte femei ironizate de colegii ei de sex masculin din cauza greutăţii sale corporale prin imitarea zgomotelor făcute de un camion care mergea cu spatele, precum şi cel al unui pompier de culoare care a găsit în vestiarul său o frânghie cu un laţ deja făcut.
„Raportul conţine descrieri despre comportamente şocante şi experienţe dureroase care s-au întâmplat de-a lungul anilor, în special faţă de femei, persoane provenite din minorităţi etnice şi persoane LGBTQ+”, a reacţionat LFB într-un comunicat.
„Nu există loc pentru discriminare, hărţuire şi intimidare în rândul brigăzii noastre şi, începând de astăzi, va fi foarte clar pentru agenţi care comportamente sunt inacceptabile şi care sunt consecinţele lor”, a adăugat comandantul LFB, Andy Roe. El doreşte să reconstruiască „încrederea în rândul agenţilor şi în rândul comunităţilor pe care trebuie să le servim”.
„Toleranță zero”
Andy Roe a precizat că, în conformitate cu cele 20 de recomandări ale raportului, va implementa „o toleranţă zero” şi cu sancţiuni imediate, o mai bună preluare a mărturiilor despre eventuale comportamente nepotrivite, obligaţia agenţilor de a purta camere video asupra lor atunci când se deplasează spre locuinţele oamenilor şi cursuri de formare profesională pentru responsabilizarea pompierilor în legătură cu astfel de subiecte.
Ancheta trebuie să devină „un moment decisiv” pentru pompierii din Londra, a reacţionat vineri primarul din capitala britanică, Sadiq Khan, într-un comunicat, considerând „odioase” faptele evidenţiate în raport.
El şi-a exprimat „sprijinul total” pentru comandantul LFB în încercarea acestuia de a implementa schimbările promise în rândurile pompierilor londonezi.
Brigada pompierilor şi a echipajelor de intervenţie din Londra este cea mai importantă din Regatul Unit, cu 5.000 de pompieri, din care mai puţin de 500 sunt femei şi doar 500 provin din rândul minorităţilor etnice, potrivit raportului.
Sindicaliștii, sceptici privind schimbările
Cu toate acestea, reprezentanţii Sindicatului pompierilor britanici s-au declarat sceptici, sâmbătă, în privinţa schimbărilor promise de comandantul LFB.
„Ne-am exprimat de multă vreme îngrijorările legate de numeroasele probleme ridicate în acest raport şi rămânem sceptici în legătură cu schimbările pe care conducătorii noştri le vor implementa faţă de propriile comportamente”, a transmis sindicatul Fire Brigades Union (FBU) într-un comunicat.
Potrivit sindicatului FBU, „raportul arată că agenţii se tem de consecinţe dacă vorbesc deschis despre astfel de fapte”.
Foto: Profimedia Images