„De la sfârșitul lunii februarie a avut loc o intensificare notabilă a acuzațiilor rusești că Ucraina dezvoltă arme nucleare sau biologice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării publicat marți. „Aceste narațiuni sunt de lungă durată, dar în prezent sunt probabil amplificate ca parte a justificării retrospective a invaziei Rusiei în Ucraina”.
În ziua declanșării războiului, președintele rus Vladimir Putin afirma că scopul operațiunii nu este cel de ocupare a Ucrainei, ci de „demilitarizare și denazificare”. Operațiunea militară a Rusiei are rolul de a „proteja oamenii”, a spus Putin.
Rusia numește acțiunile sale din Ucraina drept o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare și să elimine „naționaliștii periculoși”.
De asemenea, retorica rusă a mai vorbit de protejarea cetățenilor ruși din Donbas pentru a justifica agresiunea și a făcut inclusiv acuzații de „genocid” fără a prezenta vreun fundament.
Ulterior, Serghei Lavrov a invocat și o tentativă a Rusiei de a opri un război pentru a putea explica acțiunile agresive ale țării sale. „Scopul operațiunii militare speciale a Rusiei este de a opri orice război care ar putea avea loc pe teritoriul ucrainean sau care ar putea începe de acolo”, a spus Lavrov, luni.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia