Britanicii cu vârste între 18 și 29 de ani vor primi de acum o alternativă la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil, a anunțat miercuri Comisia de Vaccinare și Imunizare.
Decizia a venit după ce agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale.
Legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge este „destul de plauzibilă”, a declarat directoarea executivă a MHRA, June Raine.
Riscul de a dezvolta astfel de cheaguri este de patru la un milion a precizat ea.
Marea Britanie a administrat până acum zeci de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca. În prezent, campania de imunizare include și serurile Pfizer și Moderna, astfel că acestea vor putea fi oferite drept alternativă persoanelor sub 30 de ani.
Viceconsilierul pe teme medicale al guvernului britanic, profesorul Jonathan Van-Tam, a declarat miercuri că noua recomandare este „o corecție de curs” pentru o campanie de imunizare de „mare succes”.
El a adăugat că ar fi fost surprins dacă o astfel de corecție nu ar fi existat.
Oficialii au explicat restricția de vârstă spunând că tinerii au un risc puțin mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge decât persoanele vârstnice.
Dar profesorul Wei Shen Lim a subliniat că un alt motiv important în această alegere a fost acela că, în cazul persoanelor vârstnice, beneficiile vaccinului întrec în mod clar riscurile.
Recomandarea autorităților britanice este în ton cu anunțul făcut, tot miercuri, de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a confirmat practic o posibilă legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, pe care le consideră acum efecte adverse ale serului, chiar dacă unele „foarte rare”.
EMA a recomandat încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, decizia finală urmând să fie luată de fiecare stat.