Guvernul britanic a hotarat: accesul cetatenilor romani si bulgari care intentioneaza sa munceasca pe teritoriul Marii Britanii va fi aprig restrictionat. Englezii spera ca astfel vor limita “invazia” de imigranti in Regat.

Temerile privind un posibil aflux de imigranti romani si bulgari sunt intretinute si de tabloidele britanice. Unele publicatii avanseaza ipoteza unei iminente invazii a moldovenilor, care au cerut cu sutele de mii cetatenia romana si care ar urma sa o primeasca in bloc pana la 1 ianuarie 2007.

Desi atitudinea oficialilor britanici era favorabila deschiderii pietei muncii in urma cu sase luni, guvernul a fost apoi criticat in privinta unor probleme precum ordinea publica, supraaglomerarea inchisorilor si imigratia, ministrii incercand ulterior sa dea impresia ca actioneaza vehement.

Un alt factor care a contribuit la adoptarea acestor restrictii este experienta primului val de imigranti sositi dupa aderarea primelor state est-europene, cand evaluarile autoritatilor britanice au fost cu mult depasite de cei 600 de muncitori. Cu toate acestea, Marea Britanie a anuntat ca va accepta cetatenii romani care isi deschid propriile afaceri, fiind obligati insa sa prezinte garantii ca nu vor apela la fonduri publice. Ministrul britanic de interne, John Reid, spune ca, intr-o prima faza, doar industria alimentara si agricultura vor accepta forta de munca necalificata din cele doua state, numarul locurilor de munca fiind limitat la 20.000.

Romanilor si bulgarilor le raman si alte optiuni, cum ar fi obtinerea unui permis de munca sau integrarea intr-un program destinat imigrantilor specializati. Ei vor avea dreptul sa se stabileasca in Regat pentru infiintarea unei afaceri. Cei care vor studia in Marea Britanie vor avea dreptul sa lucreze cu jumatate de norma. Restrictiile vor dura sapte ani, dupa care cetatenii din noile state membre UE vor avea aceeasi libertate ca si omologii din alte state europene.

Cetatenii non-UE pot fi expulzati din Romania

Strainii din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana vor putea fi expulzati din Romania si la cererea unui stat membru, dupa ce vom deveni membru cu drepturi depline al comunitatii. Potrivit unei Hotarari de Guvern, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, Punctul National de Contact (PNC), care va fi infiintat in cadrul Autoritatii pentru Straini, va avea rolul de a aplica deciziile de expulzare emise de catre statele UE impotriva cetatenilor din terte state aflati ilegal la noi.

Tarile europene evita un raspuns ferm

Germania intentioneaza sa impuna restrictii imigrantilor romani si bulgari, dupa aderarea celor doua state in 2007. “Vom mentine aceste restrictii pana la inceputul lui 2009, cand vom reanaliza situatia si, daca este necesar, le vom extinde pentru inca trei ani”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului german de Externe.

Polonia  isi va deschide piata muncii pentru cetatenii tuturor statelor europene, inclusiv Romania si Bulgaria; dar si pentru Norvegia, Islanda si Liechtenstein, care au restrictionat accesul fortei de munca poloneze, a anuntat Ministerul Muncii de la Varsovia.

Italia ezita sa ia o decizie privind  accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii. “Voi examina cu multa atentie aceasta chestiune, pentru ca  romanii reprezinta cea mai mare comunitate de straini din Italia”, a afirmat  miercuri premierul italian, Romano Prodi.

Belgia intentioneaza sa limiteze accesul imigrantilor romani si bulgari veniti la lucru. Muncitorii din aceste doua state vor fi primiti progresiv in domenii unde exista crize de personal.

Olanda. Secretarul de stat in Ministerul olandez al Afacerilor Sociale, Henk van Hoof, s-a pronuntat in favoarea impunerii de restrictii pe piata muncii pentru imigrantii romani si bulgari.

Finlanda si Slovacia au anuntat deja ca nu vor aplica restrictii nici in cazul nostru, nici in al vecinilor bulgari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News