Lasă tusea să îşi facă datoria!

4 De la primele semne de tuse, luăm un sirop sau nişte pastile. Altă greşeală! Tusea are o utilitate clară – ajută la evacuarea mucozităţilor acumulate în bronhii. Iar aceste secreţii pot fi fluidizate (şi evacuate mai uşor) bând multe lichide: apă, ceaiuri, suc de fructe… Doar dacă aceste remedii blânde nu dau rezultate în câteva zile este cazul apelăm la produsele farmaceutice mai sus-amintite.
5 Trebuie să te prezinţi imediat la medic. Chiar doctorii au o zicală: “O răceală tratată durează şapte zile, iar una netratată ţine o săptămână”. Pentru început, ei ţi-ar recomanda să iei paracetamol şi să speli mucoasa nazală cu apă de mare sau ser fiziologic. Lucrurile se schimbă dacă, după trei-patru zile, nasul curge tot mai rău şi apar şi alte simptome – dureri în zona sinusurilor, dureri musculare… Atunci este cazul să mergi la doctor!

Un paracetamol şi… la serviciu!

6 “Nu pot lipsi pentru o simplă răceală”. Poate gândim aşa pentru că mulţi angajatori gândesc la fel: nu “merită” să îşi plătească salariaţii care stau acasă când au un pic de febră. O gândire de două ori păguboasă: când febra scade (ca efect al paracetamolului), virusurile sunt expulzate şi mai uşor în aer. Urmarea? Studii serioase susţin că utilizarea antitermicelor, fără izolare la domiciliu, ar spori cu 5% numărul cazurilor de gripă.
7 Paracetamolul se ia la şase ore. Teoretic, da. Dar când febra urcă sau când durerile nu cedează după prima priză, se poate lua următoarea şi după patru ore. Fără a depăşi însă doza maximă recomandată în prospect. Iar dacă paracetamolul tot nu dă rezultate, se poate apela la ibuprofen.
8 Salută strângând mâna. Ideea falsă este că acest gest i-ar feri pe cei din jur de posibila contaminare. În realitate, mâinile sunt vectori privilegiaţi pentru virusurile gripei, guturaiului sau gastro-enteritelor infecţioase, care se iau foarte uşor de pe clanţa uşii, de exemplu. l

 
 

Urmărește-ne pe Google News