Cunoscuta cel mai bine pentru un anumit tip de tuse, bronsita acuta este o inflamare a cailor respiratorii inferioare.
Cauza cea mai frecventa a bronsitelor acute este o infectie de natura virala. Este vorba de viroze care se complica catre partea inferioara a aparatului respirator. Uneori, tesutul care captuseste bronhiile, care este deja afectat de virus, va putea fi atacat si de o infectie bacteriana. Suferinzii de bronsite cronice sau alte probleme cu plamanii sunt mai expusi la bronsite acute, deoarece mecanismul de aparare impotriva infectiilor este slabit. In general, fumatul sta la originea tuturor acestor procese. Alteori, poate fi vorba de inhalarea de fum iritant sau a prafului.
Iritarea cailor respiratorii cauzeaza tuse, o productie crescuta de flegma, iar toate acestea ingusteaza bronhiile, de unde respiratia zgomotoasa. Alte simptome includ febra, oboseala si o senzatie generala de epuizare.
Simptomele sunt agravate in primul rand de fumat si apoi de frig, vreme umeda sau aer poluat.
In general, episoadele acute se repeta daca persoana in cauza este fumatoare invederata ori in alte situatii. Fara a fi un pericol serios in sine, bronsita acuta atesta o stare nu prea buna a aparatului respirator si inseamna o sansa crescuta pentru aparitia unor complicatii serioase, precum emfizemul pulmonar.
Prevenire si tratament:
La inceput, suferindul poate lua cateva masuri simple.
Exista cateva masuri simple care pot fi luate in cazul aparitiei unei tuse care, in mod clar pentru persoana in cauza, este o bronsita acuta. Suferindul va bea multe lichide si nu se va stapani daca ii vine sa tuseasca, pentru a elibera flegma. Paracetamolul sau aspirina pot face sa dispara febra, iar medicul va fi contactat daca persoana in cauza are dificultati de respiratie ori simptomele descrise se agraveaza.