De curand au fost demonstrate efectele benefice ale anumitor alimente asupra unui bronz frumos. S-a constatat ca exista cinci factori care declanseaza bronzarea pielii, printre ei aflandu-se vitaminele A, D si betacarotenul.
O hrana bogata in substante care contin caroten creste rezistenta naturala a pielii si promite un bronz frumos. Astfel, de exemplu, consumarea regulata de suc de rosii determina o protectie eficienta a pielii impotriva actiunii nocive a razelor solare. Oul are o cantitate insemnata de vitamina A, vitamina B2, precum si saruri minerale care ajuta la tonifierea tesuturilor si la regenerarea acestora. Morcovul contine o cantitate insemnata de betacaroten, element pe care organismul il transforma in vitamina A. Caisele si piersicile contin carotenoide. Alte vegetale care favorizeaza bronzarea sunt broccoli, spanacul si patrunjelul.
Sfaturi pentru
un ‘auriu perfect
Intre 50 si 65% din energia solara este eliberata de la ora 11.00 la ora 16.00. Specialistii revistei Tonica va sfatuiesc sa evitati acest interval orar. Bronzul poate fi dobandit si dupa ora 16.00, iar acesta va rezista in timp.
Aplicati cu grija cremele. Fara sa stiti, micsorati indicele de protectie aplicand de doua ori crema protectoare, in cantitati mai mici, in loc sa dati mai mult pe tot corpul cu cantitatea necesara pentru o zi. Pierdeti din crema daca va asezati pe cearsaf imediat. E bine sa ramaneti in picioare cel putin un sfert de ora dupa masajul cu crema.
Daca ramaneti pe plaja nu e rau sa va retrageti sub o umbrela dupa ora 11.00. Pentru ca oricum trupul dumneavoastra va mai fi mangaiat de razele soarelui reflectate de nisip si de apa, intre 15 si 20%, la orele amiezii. Daca puteti sa va intindeti la umbra pe iarba, sa o faceti, deoarece numai intre 0,5 si 4% din cantitatea de ultraviolete va fi reflectata de iarba, ferin-du-va mai eficient de agresiunea solara