Poate părea de domeniul poveștilor desprinse din începutul tulbure de deceniu care marca anii 90, dar bătrâna ”alba-neagra” încă este o capcană pentru foarte mulți români. Mai ales pentru cei care vor să-și refacă, își zic ei, rapid și sigur bugetul și așa ferfeniță, serios afectat de raidurile date cu copiii pofticioși prin Satul de Vacanță.
Altfel nu se explică de ce, înainte de a se retrage în cameră, zeci de turiști se strâng ciorchine în drum în fața unei măsuțe pe care, cu abilitatea unui prestidigitator, un tip cu ”toate vorbele la el” învârte trei căpăcele. ”Asta are, asta n-are, care e câștigătoare?” Banii se lipesc de paharul care ar ascunde grăuntele buclucaș vânat de turistul credul, dar norocul nu prea răsare…
”Astfel de jocuri sunt organizate, de regulă, la intrarea în Satul de Vacanță, unde afluența de turiști este extrem de mare. Am prins deja patru persoane, toate din București, care jucau alba-neagra, și le-am amendat pentru organizare de jocuri de noroc clandestine. Problema este însă că oamenii nu realizează că sunt înșelați și intră în jocul acelor indivizi”, ne-a explicat agentul-șef adjunct Marius Niculescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.
Vânzătorii ambulanți au interzis să-și plaseze pe plajă mărfurile coapte în soare
Pe plajă, la doi pași de întreprinzătorii care fac un ban cinstit cu alb-neagra, joc care pare să prindă teren mai ales în zona de sud, cea populară a Litoralului, se ”produc” vânzătorii ambulanți. Fie cocoșați sub greutatea sacilor plini cu te miri ce gustări și fructe coapte-n soare, direct în pungi, fie ceva mai relaxați, cu mâinile și gâturile bronzate acoperite de ”briliante” făcute din scoici ”originale”, afaceriștii plajei încearcă, cum știu ei mai bine, să-și plaseze marfa. Cu un ochi lipit pe turistul întins la soare și cu celălalt antrenat în reperarea polițiștilor care-i vânează permanent.
Pentru că, firește, e ilegal să faci asemenea afaceri la malul mării. Dacă între două vânzări făcute fără negociere, direct pe nisip, ”cade” și un portofel, un ceas, un telefon sau un aparat de fotografiat înseamnă că a fost o zi plină pentru vânzător…
Răsturnare de situație în cazul dispariţiei misterioase a lui Adrian Georgel Vida, adolescentul care a fost găsit mort la Ocna Șugatag
Statistica spune că hoții care spărgeau camere de hotel au cam fugit de pe Litoral
Polițiștii constănțeni spun însă că acest gen de furturi care, până nu de mult, îi exaspera pe turiștii aflați în vacanță în partea sudică a Litoralului a scăzut extrem de mult. Cu vreo 30 la sută, spune statistica. La fel au cam ”pierit” și acei bandiți care sparg camerele de hotel. Și asta pentru că unii au fost prinși în anii anteriori, iar cei rămași în libertate nu se prea încumetă să se expună în fața camerelor de supraveghere montate mai peste tot și a bodyguarzilor angajați să păzească hotelurile, chiar și pe cele mai de Doamne-ajută.
”Preocuparea polițiștilor constănțeni a fost nu numai prinderea celor care atentează la bunurile turiștilor, ci și prevenirea acestui gen de fapte. La diverse intervale de timp, hotelierii, administratorii de plajă și turiștii sunt învățați cum să se ferească de hoți. Instructajele au loc pe plajă sau în holurile unităților de cazare de cel puțin două-trei ori pe săptămână. În aceste activități de prevenire, oamenilor li se dau pliante, li se răspunde la tot felul de întrebări”, a adăugat agentul șef adjunct Niculescu.
Cât te costă dacă vrei mergi cu animalul de companie pe plajă, la malul mării
”Nu mai dați banii pe prostii, faceți poze la copii!”. Dacă fotograful amator are înfășurat de gât un șarpe, chiar și unul mic, de apă, dacă pe capul său stă cocoțată o maimuțică leșinată de căldură sau pe umăr i se odihnește un papagal colorat în culorile curcubeului, pasăre care știe să mestece sigur câteva sunete, reușita pare asigurată. Ei bine, nu! Tocmai prezența acelor animale bătute-n cap de soare la malul mării este infracțiune.
De curând, un băiat de 17 ani, din Hârșova, Tarzan pe numele său real din buletin, a rămas fără poneiul pe care, mândru, îl ținea de căpăstru într-o plimbare de afaceri printre cearșafuri, chiar la malul mării. Bietul animal care până atunci era o ofertă irezistibilă pentru micuții cărora proprietarul său le promitea minilecții de echitație ajuns într-o menajerie, iar Tarzan de România a scos de la slip, cu mare noroc, doar 500 de lei pentru amenda cu care l-au taxat polițiștii constănțeni care patrulau pe plajă.
”Pe plajă sunt patrule non-stop. Se lucrează în ture, iar Litoralul este acoperit de zeci de polițiști care taxează orice formă de comerț ilegal. Pe plajă nu au acces decât animalele MAI (n.r. cai, câini) și câinii utilitari folosiți de persoanele cu handicap. Stăpânii de animale trebuie să știe că prezența animalelor pe plajă poate fi amendată chiar și cu sume cuprinse între 10.000 de lei și 20.000 de lei, în funcție de situație”, a adăugat reprezentantul IPJ Constanța.
Liviu Vârciu a ajuns șomer… de lux! A terminat-o cu Antena 1
Agenți sub acoperire la malul mării
Cum de s-a întâmplat ca litoralul nostru să devină totuși un loc ceva mai sigur decât în anii trecuți? Misiunile de prevenire ale polițiștilor constănțeni încep să-și facă efectul, foarte mulți infractori au abandonat ”lucrul” în monedă românească sau au ajuns la ”răcoare”, hotelierii s-au dotat cu tot felul de echipamente de supraveghere, în locurile cu ștaif sunt agenți de pază și cutii cu cifru, speciale pentru păstrarea valorilor și, nu în ultimul rând, oamenii sunt ceva mai grijulii cu banii și cu bunurile lor. Sunt mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.
Și ar mai fi ceva. Printre turiștii care stau la soare de plăcere sunt și foarte mulți polițiști sau jandarmi în șlapi și în șort care se bronzează… sub acoperire, în timpul serviciului. Nu de puține ori sunt ghidați către infractori de către colegii lor care, cocoțați pe acoperișurile hotelurilor, ”mătura” plajele cu ajutorul binoclului.
”Bețivul” și ”Ursulețul” nu mai sunt în top
Până nu de mult, inventivii infractori aciuați pe Litoral aveau în ”repertoriu” două metode care, cu greu, dădeau greș: ”Ursulețul” și ”Bețivul”. În primul caz, singura ”armă” a hoțului era un prosop aruncat, chipurile, neglijent pe cearșaful turistului vânat. Firește, recuperarea acestuia se făcea cu tot cu un portofel, cu un telefon sau cu o pereche de ochelari de fițe. În pielea ”bețivului”, banditul încerca toate ușile de pe palier, iar dacă era prins, mirosul de alcool obținut după ce-și clătea gura cu o gură de bere sau de vin și vorba și mersul împleticit îl scoteau din necaz și aruncau totul în zona unei regretabile confuzii. Cele două metode s-au demodat, pentru că victimele s-au cam prins cum stau lucrurile…
Poliția îi sfătuiește pe turiști
Polițiștii constănțeni, aflați permanent pe urmele hoților, îi sfătuiesc pe turiști să țină cont de câteva reguli de bază pentru a limita pe cât posibil atacul infractorilor.
- Să-și țină lucrurile de valoare în casete speciale, la recepție
- să asigure întotdeauna ușile și geamurile camerei de hotel
- să se cazeze, pe cât posibil, la unități specializate în turism
- să evite cazarea la ”negru”, mai ales în cartiere rău-famate
- pe plajă să-și supravegheze bunurile și să nu le expună ostentativ
- să nu lase nici un bagaj în autovehicule, chiar dacă părăsesc mașina pentru pentru câteva minute
- să nu lase obiecte de valoare în corturi şi să campeze doar în spații special amenajate
Atac dur la adresa lui Iohannis: „Umblă teleleu pe litoral ca aia de închiriază camere la turiști”