Spre deosebire de virusuri, care nu au un metabolism si utilizeaza metabolismul celulelor vii pe care le infecteaza, bacteriile au metabolism propriu si de altfel ele nu sunt intotdeauna patogene, fiind uneori folositoare in procesele fiziologice ale organismului. Bacteriile pot trai in mediu, in organisme vii etc., fara a fi patogene (saprofite) sau pot determina imbolnaviri specifice.
Bruceloza este o boala produsa de o bacterie numita Brucella Canis (la carnivore). Boala apare si la alte specii de animale, cum ar fi bovine, ovine etc. Dar, atentie, si la om.
Aceasta bacterie se transmite cel mai frecvent la caine prin contact sexual. Intrucat aceasta bacterie determina avortul la catea, brucelele se afla in numar mare in tesuturile avortate. De asemenea, se mai gasesc in numar redus in urina si lichidul seminal. Brucela canis poate afecta, in afara tesuturilor tractului genital, si alte tesuturi cum ar fi discurile intervertebrale, ochii si rinichii. Semnele clinice sunt caracteristice in functie de varsta, stare fiziologica, statut imunitar, incidenta mai mare fiind la animalele tinere.
Febra nu este specifica, aparand in schimb inflamarea ganglionilor regionali. Specific pentru aceasta boala, la mascul, este inflamarea te-suturilor testiculare, in special marirea in dimensiuni a scrotului, insotita de o dermatita specifica. Catelele gestante avorteaza dupa 40-60 de zile de gestatie, fara a prezenta alte semne clinice. Avortonii sunt, de obicei, partial descompusi. In afara semnelor clinice din sfera genitala, apar semne specifice localizarii spinale, cum ar fi hiperestezia, parezele sau paraliziile si afectiuni oculare.
Prezenta semnelor clinice nefiind obligatorie, diagnosticul in bruceloza este foarte greu de pus, motiv pentru care se apeleaza la examenul de laborator, respectiv hematologie si biochimie. Odata diagnosticata bruceloza, examenele de laborator se vor repeta periodic.
Tratamentul se bazeaza pe antibiotice din grupa tetraciclinelor, dar el trebuie obligatoriu recomandat de medicul veterinar, care are toate datele si poate trage o concluzie corecta din punct de vedere terapeutic. Odata aparuta la mascul, boala se cronicizeaza, fiind foarte rare cazurile in care bruceloza dispare. Daca medicul considera necesar, se poate ajunge la castrarea masculilor. In momentul in care aceasta boala este diagnosticata la cainii tineri, se recomanda atat la mascul, cat si la femela sterilizarea chirurgicala, luandu-se in considerare faptul ca aceste animale vor deveni infertile, dar, mai ales, ele vor deveni un pericol pentru sanatatea publica.
Din pacate, in momentul de fata bruceloza ocupa un loc important in patologia animalelor de pe strada. Pentru om este foarte periculos contactul cu catelele care au avortat sau cu tesuturile avortate. In concluzie, cele de mai sus constituie un argument pentru examinarea periodica a animalelor de companie, care impune obligatoriu testele de laborator minimale. Avem nevoie de animale sanatoase pentru a ne putea bucura de ele si nu sa le transformam intr-un pericol public.