Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis să Bruxelles are dreptul să le impună țărilor membre ale bloului comunitar să accepte cote de imigranți, în special refugiați din Siria, care urmau să fie relocați din Italia și Grecia în alte state membre ale Uniunii.

Planul a provocat însă o dispută la nivelul blocului comunitar, iar Slovacia și Ungaria au mers la CJUE, susținând că societățile lor nu au capacitatea de a integra acești migranți, majoritatea musulmani. Instanța europeană a respins însă plângerile.

„Curtea respinge acţiunile formulate de Slovacia şi Ungaria împotriva mecanismului provizoriu de mutare obligatorie a azilanţilor. Mecanismul permite de fapt Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţiei din 2015 şi este proporţional”, anunţă instanţa cu sediul la Luxemburg.

Ungaria a catalogat decizia drept „scandaloasă și iresponsabilă”

La scurt timp după ce CJUE a anunțat decizia, Budapesta a reacționat prin ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Șeful diplomației ungare a afirmat că decizia este una „scandaloasă și iresponsabilă”. În plus, el susține că hotărârea pune în pericol siguranţa şi viitorul Europei, denunțând o decizie ”politică”.

Mai mult, el a afirmat că Budapesta va continua să conteste eforturile Uniunii Europene de a obliga statele membre să primească migranţi.

Slovacia a anunțat că respectă hotărârea

La rândul său, Slovacia a anunțat că respectă decizia CJUE. Premierul Robert Fico a fost cel a făcut această afirmație.

„Respectăm deplin verdictul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat premierul slovac, subliniind însă că poziția critică a Bratislavei „nu s-a schimbat deloc”.

Cum a început disputa

Din 2014 și până în prezent, aproximativ 1,7 milioane de imigranți au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene, cei mai mulți dintre ei sosind în 2015. Astfel, confrutându-se cu această criză a migranților, liderii UE au stabilit, în septembrie anul trecut, mutarea a până la 160.000 de imigranți din Italia și Grecia în alte state membre UE. Au fost stabilite cote pentru fiecare țară, însă Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și România au votat împreună.

Cu toate acestea, planul a fost aprobat, celelate țări fiind de acord cu cotele de imigranți. Până acum, însă, doar aproximativ 28.000 de persoane au fost transferate. Ungaria a fost obligată să preimească 1.294 de imigranți, iar Slovacia 802. Budapesta nu a primit niciunul însă, în timp ce Slovacia a acceptat aproximativ 12.

Potrivit cotelor stabilite de Bruxelles, țara noastră ar fi trebuit să primească în total 6.351 de imigranți, deși autoritățile de la București au afirmat că nu pot să găzduiacă mai mult de 1.785. De altfel, România a fost menționată, anul acesta, printre țările somate de Comisia Europeană să intensifice ritmul primirii refugiaților.


Citește și: Românii nu prea mai au dinți în gură. Numărul implanturilor dentare s-a triplat, în ultimii cinci ani, în țara noastră


 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News