de Ciprian Ranghel (Bruxelles)
Gerhard Karner, ministrul de interne austriac, a reiterat joi, la intrarea în sala unde are loc Consiliul JAI, decizia guvernului său de a se opune intrării României și Bulgariei în Schengen.
Argumentele au rămas aceleași: este „o problemă de sistem” ce trebuie reglată înainte de extindere; Austria este supusă unei presiuni puternice din cauza migranților – „avem peste 100.000 de solicitanți de azil”, a spus oficialul guvernului austriac, la câteva ore după ce un raport oficial al țării sale identifica România și Bulgaria drept rute tot mai folosite de migranți.
Întrebat de presa de limbă germană dacă ia în calcul o posibilă deculpare a României de Bulgaria, răspunsul a fost categoric: „Nein” – „Nu”.
Gerhard Karner a trecut în viteză pe lângă grupul jurnaliștilor români, dar și pe lângă cel al reprezentanților publicațiilor internaționale, care aveau pregătite întrebări în engleză pentru ministrul austriac.
„Nu cred că vorbește engleză…”, ne-a explicat un jurnalist din Austria, care a rezumat mesajul ministrului pentru România: „Nein und nein”. Adică un nu pentru România și Bulgaria în Schenghen și un alt nu pentru decuplarea celor două țări.
Ministra de interne a Germaniei, Nancy Faeser, a spus și ea că „înțelege marile dezbateri din Austria”. Ea a subliniat că va încerca să discute despre acest subiect cu colegul ei austriac. Germania a anunțat deja că susține aderarea României la Schengen.
Ministrul ceh de interne și actualul președinte al Consiliului UE, Vít Rakuša, a declarat și el că susține aderarea României și a Bulgariei. „Sperăm, de asemenea, că astăzi vom avea decizia pentru România și Bulgaria”. El a adăugat că acest lucru nu va fi ușor. Rakušan se așteaptă la o dezbatere lungă. „Vom sublinia faptul că țările au făcut cu adevărat tot ceea ce le-a cerut UE să facă”, a spus el.
Miercuri, cu o zi înainte de vot, la finalul discuțiilor cu grupul PPE de la Viena, cancelarul austriac Karl Nehammer a propus un nou calendar pentru aderarea celor două state.
„Cred că trebuie să fim realiști. În Austria avem mai mult de 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu este o discuție politică, este o discuție bazată pe fapte, avem o problemă cu securitatea UE. Ministerul de Interne dorește un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru primăvară. Hai să ne uităm la numere, câți migranți avem și cum putem să mergem mai departe”, a transmis Nehammer.
Citește și: Ce este Spaţiul Schengen şi ce înseamnă aderarea la acesta