„Partea nordică a banchizei Wilkins a devenit instabilă şi primele aisberguri au fost eliberate”, a declarat Angelika Humbert, glaciolog la Universitatea Muenster din Germania, analizând fotografiile din satelit oferite de European Space Agency.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aproximativ 700 de kilometri pătraţi de gheaţă, reprezentând o suprafaţă mai mare decât a oraşului Singapore sau a regatului Bahrain şi aproape la fel de mare ca a oraşului New York, s-au desprins din banchiza Wilkins, în luna aprilie, generând o mulţime de aisberguri.

Din această suprafaţă totală, aproximativ 370 de kilometri pătraţi de gheaţă s-au desprins în ultimele zile din această banchiză, ultima din cele 10 banchize majore ale Peninsulei Antarctice, care s-a retras astfel spre continent, confirmând tendinţa de încălzire globală a planetei.

Temperaturile din Peninsula Antarctică au crescut cu trei grade Celsius în ultimul secol. Oamenii de ştiinţă pun această creştere pe seama încălzirii globale a planetei, provocată de consumul de combustibili fosili utilizaţi de automobile, de fabrici şi centralele electrice.

Topirea acestor banchize nu va produce o creştere semnificativă a nivelului mărilor şi oceanelor, deoarece gheaţa lor pluteşte pe apă şi era deja scufundată, în mare parte, în ocean. Cercetătorii se tem, însă, că pierderea acestor banchize va permite bucăţilor de gheaţă de pe continent să înainteze mai repede spre ocean, contribuind astfel la creşterea nivelului oceanelor.     

Urmărește-ne pe Google News