Intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana aduce o serie de schimbari si in domeniul agroturismului. Cum orice modificare inseamna si o investitie, nu toti proprietarii de pensiuni agroturistice au fost tocmai bucurosi. Cele mai mari modificari impuse de europeni vizeaza bucatariile. Aspectul de bucatarie de tara, care ne ducea cu gandul la vacantele petrecute la bunici, va disparea, pentru ca ustensilele de inox si liniile profesionale de gatit vor inlocui cuptorul cu lemne sau vasele de lut din care mancam traditionalele sarmale.
Daca, pana acum, cand intram in bucataria unei pensiuni, ne izbea imaginea casei de tara si zburam cu gandul la anii copilariei si la cuptorul din bucataria bunicii, la Pensiunea Podul Turcului, de trei margarete, din Moeciu, judetul Brasov, ai impresia ca ai ajuns in bucataria aglomerata a unui hotel cu multe stele. ”E o forfota permanenta la noi. Avem capacitate de 30 de locuri si cand vine ora mesei trebuie sa facem fata cererilor. De exemplu, grill-ul, care face parte dintr-o linie profesionala care costa in jur de 5.000 de euro, are capacitate de 12 fripturi”, ne-a explicat Izabela Dragan (foto sus), o bucatareasa de 22 de ani.
Devin obligatorii plitele electrice sau pe gaz
”Pentru a scapa mai ieftin proprietarii de pensiuni prefera sa nu mearga pe sistemul self-catering. Pun la dispozitia clientilor o bucatarie si ii lasa pe acestia sa gateasca”, ne-a spus Dragos Sandu, proprietarul Pensiunii Podul Turcului. Asadar, adio sarmale in vase de lut si paine facuta pe vatra. Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural a inclus deja in standardele pensiunilor sale dotarile ”europene”. ”In criteriile generale ale pensiunilor noastre sunt incluse dotari cu plita electrica sau cu gaze, cuptor cu microunde, vesela si ustensile din inox. Masina de spalat vase si hota intra la criteriile suplimentare facultative”, ne-a explicat Maria Stoian, director onorific al ANTREC. Daca proprietarul unei pensiuni refuza aceste reguli, risca sa nu primeasca aviz sanitar sau inchiderea pensiunii.
INTERZIS
Ciolanul afumat sau sarmalele servite in traditionalele vase de lut vor fi doar amintiri frumoase din bucataria bunicii atunci cand vom merge in concediu la o pensiune agroturistica. Uniunea Europeana impune acum utilizarea vaselor si ustensilelor de inox. De altfel, intreaga bucatarie a pensiunilor trebuie sa fie dotata cu ustensile de inox, de la polonic pana la aragaz.
Masina de spalat vase nu va putea lipsi
“Masina noastra de spalat vase nu este una cu adevarat performanta, dar este profesionala. Ne-a costat 500 de euro. Are capacitate medie, curata atat vase, cat si tacamuri in aproximativ o ora. Una cu adevarat profesionala folosita in hotelurile mari costa peste 2.000 de euro. Are capacitate mai mare si curata vasele in jumatate de ora”, ne-a spus Dragos Sandu, proprietarul Pensiunii Podul Turcului din Moeciu, judetul Brasov. Aceasta ustensila este in prezent trecuta pe lista criteriilor suplimentare facultative ale ANTREC.