Prăjitură cu lămâie

Ingrediente: 125 g făină,  220 g zahăr,  un plic praf de copt,  un vârf de cuţit de sare, 3 ouă, 10 ml ulei,  o lămâie,  50 g unt pentru uns tava.

Preparare: se amestecă făina, zahărul, praful de copt şi sarea. Se adaugă ouăle şi uleiul şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se rade coaja lămâii şi se stoarce zeama. Se păstrează şi miezul, fără sâmburi. Se adaugă coaja, miezul şi zeama în compoziţie şi se omogenizează. Se unge un vas cu unt şi se toarnă compoziţia, apoi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute. Se taie rece.

Supă de pui cu găluşte

Ingrediente: 1 kg carne de pui cu os (spate, gât, labe, aripi),  albitură (1-2 rădăcini de pătrunjel/ţelină/ păstârnac), o ceapă mare, o legătură de pătrunjel,  60 g griş,  un ou,  sare, piper.

Preparare: se pune la fiert carnea în 4 litri de apă în care s-a pus o linguriţă de sare. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, adunând spuma de mai multe ori. Când nu mai există spumă se adaugă rădăcinoasele şi ceapa tăiate mărunt sau în bucăţi mai mari, după gust. Se continuă fierberea la foc mic, până când sunt fierte şi carnea, şi legumele. Apoi se scot cu o spumieră, iar supa se strecoară de mai multe ori, până când rămâne limpede. Pentru găluşte se bate oul, se toarnă grişul în fir subţire, amestecând continuu. Se lasă pasta la temperatura camerei 10-15 minute, timp în care se înfierbântă un litru de supă; când este gata să dea în clocot, se pun găluştele, luate cu lingura, una câte una. După câteva clocote se stinge focul şi se acoperă oala cu capacul. Găluştele se scot după circa 10 minute, când s-au umflat. Se pune supa în farfurii, adăugând piper şi pătrunjel verde, tocat mărunt.

Chifteluţe de pui

Ingrediente:500 g carne tocată de pui,  o ceapă, o legătură de mărar şi una de pătrunjel,  1 ou,  1/2 cană pesmet,  sare, piper

Preparare: se curăţă şi se toacă mărunt ceapa. Se spală şi se toacă mărarul şi pătrunjelul. Apoi carnea tocată se amestecă împreună cu ceapa, mărarul, oul, pesmetul, sare şi piper. Se formează chiftele rotunde şi se pun pe o foaie de copt. Se coc 15 minute pe o parte şi 10 pe cealaltă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News