A ales Spania si, spune el cu mandrie, n-a dat gres. 7 februarie 2004, ziua in care a aterizat pe aeroportul din Barcelona, n-o va uita niciodata. Atunci a inceput o viata noua, care in Romania nu se intrezarea nici macar in ceata. Razvan avea 22 de ani cand a plecat cu un contract de noua luni, ca bucatar. Si-a vazut de treaba, a muncit pe rupte si si-a facut un nume. Din toamna va lucra ca sef de restaurant la un celebru hotel, departe de ochii curiosilor, dar frecventat doar de VIP-uri.
In privire ii citesti ambitia, iar in vorbe, hotararea. Razvan Alexandru Micu a fost intotdeauna un tip ”dintr-o bucata”, care a stiut inca din adolescenta ce drum vrea sa aleaga in viata. Probabil ca la 17 ani, cand s-a simtit pentru prima data atras de meseria de bucatar si a decis sa urmeze un curs de sase luni de specializare, n-a fost atat de convins ca e intr-adevar marea lui sansa. ”Dar a fost. La 18 ani am inceput sa-mi impart timpul intre scoala si prima mea slujba ca bucatar, la un important hipermarket din Romania. Apoi, cam un an si jumatate, am lucrat la un restaurant cu specific italian”, isi aminteste Razvan.
A incercat in zadar sa obtina o stabilitate financiara. N-a reusit, castigurile nu-l multumeau, iar sperantele erau din ce in ce mai desarte. S-a decis sa aplice pentru diverse slujbe in strainatate. ”Am fost la mai multe interviuri. Am avut de ales intre a fi bucatar pe un vas de croaziera in America sau in restaurante din Anglia si Spania. Am ales Spania. Si nu imi pare rau”, zambeste tanarul.
E relaxat, mai ales ca se afla in vacanta in Romania, pentru cateva saptamani. I-a fost dor de parinti si de sora lui mai mica, de fapt familia e singurul lucru din tara care-i lipseste si de care ii e dor cand este in Spania. ”In Spania imi place tot. Stiti cum simt eu tara asta? Ca o Romanie peste cateva zeci de ani”.
A stiut sa-si faca un nume in orasul Vinaros, unde a lucrat la cel mai important restaurant. ”La inceput e greu, pana te acomodezi cu toate lucrurile noi, cu limba. Eu am avut noroc, ca in vreo trei, patru luni ma descurcam bine in spaniola, dar la inceput, la bucatarie, cand iti cere cineva un morcov sau o ceapa si nu stii ce sa-i dai…”, isi aminteste razand Razvan. Vremurile acelea au ramas o amintire. Din mainile pricepute ale bucatarului roman ies acum tot felul de minunatii culinare, preparate rafinate care ii rasfatata chiar si pe cei mai pretentiosi clienti spanioli.
Razvan se poate lauda ca a castigat chiar si un premiu pentru gastronomie, la o festivitate organizata de Federatia de Turism din Castellon. ”Nici nu stiam ca o sa fiu premiat. M-au sunat la un moment dat sa merg la sala unde avea loc festivitatea, spunandu-mi ca se lasase frisca pe niste prajituri. Cand am ajuns acolo, mi-am auzit numele la microfon, am inteles ca luasem un premiu si in secunda urmatoare a trebuit sa fiu pe scena. Am fost atat de emotionat, ca nici nu stiam ce sa spun”.
Masinile sunt marea lui pasiune
Pasiuni? Masinile, calatoriile si calculatoarele. ”Mi-am facut si o pagina de Internet, www.alexandru-razvan.com, pentru ca vreau sa arat ca nu toti romanii care lucreaza in strainatate sunt capsunari”.
Din septembrie, il asteapta o noua provocare. Va lucra ca sef de restaurant la un hotel cu circuit inchis, cunoscut drept “oaza de relaxare” a multor VIP-uri si fotbalisti celebri. “Sunt mandru ca o sa pot sa-mi pun in practica ideile, sa inovez, abia astept”, mai spune Razvan. Si un alt lucru bun este saltul financiar pe care-l va face. Spune ca va castiga mult peste 1.000 de euro pe luna. ”Oare as fi putut realiza asta in Romania?”
De cand e in Spania, Razvan a gatit cele mai inedite bucate. In urma cu un an a pregatit o mancare din carne de taur (foto sus), pentru circa 2.000 de persoane. Pentru talentul sau, el a fost si premiat (foto jos)
Razvan Alexandru Micu
1. Data nasterii: 28 septembrie 1982
2. Stare civila: necasatorit
3. Cand a parasit tara: februarie 2004
4. Tara de adoptie: Spania
5. Domiciliul actual: Vinaros (Castellon)
6. Cand a fost ultima data in Romania: la inceputul acestei luni, pentru o vacanta de cateva saptamani