O judecătorie din Italia i-a condamnat pe cei doi la două luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare. De asemenea, aceștia vor trebui să plătească celor peste 50 de invitați, care s-au îmbolnăvit, peste 20.000 de euro daune.
Hotărârea a fost luată după ce, la o nuntă organizată în 2021 la restaurantul Piccolo Lago di Verbania al bucătarului, care se mândrește cu două stele Michelin, pe malul lacului Maggiore, din nordul Italiei, mai mulți invitați s-au îmbolnăvit.
Au fost infectați cu norovirus
În timpul petrecerii, invitații la nuntă au fost serviți cu risotto și scoici crude. După masă, mai multe persoane care au mâncat acest fel de mâncare au început să acuze simptome precum greață, vărsături, crampe abdominale și diaree, iar unele au fost nevoite să se trateze la spital. Incidentul a fost investigat de poliția din Italia care a ajuns la concluzia că invitații au fost infectați cu norovirus.
Norovirusul, cunoscut și sub numele de „virusul stomacului”, este un virus contagios care provoacă vărsături și diaree, potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. CDC a precizat că oamenii pot contracta norovirusul dacă mănâncă alimente sau beau lichide contaminate sau dacă au contact direct cu o persoană cu norovirus.
Furnizorul e de vină
În instanță, Sacco a susținut că furnizorul său ar trebui să fie tras la răspundere pentru incident, deoarece scoicile servite alături risotto fuseseră contaminate cu norovirus înainte de a intra în bucătăria sa. Scoicile fuseseră importate în pachete sigilate de la o companie din Franța, potrivit The Sunday Times.
De asemenea, el a insistat în fața instanței că procedurile de siguranță alimentară au fost urmate îndeaproape și a susținut că a servit anterior peste 3.000 de feluri de mâncare similare, folosind același furnizor în restaurantul său.
„Avem un nou meniu spectaculos”
Bucătarul a precizat că intenționează să facă apel la verdictul instanței și să își continue activitatea. El a declarat pentru ziarul Corriere della Sera, conform The Sunday Times: „Săptămâna viitoare ne vom redeschide după vacanța de iarnă aici, pe lac. Avem un nou meniu spectaculos”.
Bucătarul Igles Corelli, de la Academia Gambero Rosso din Italia, a declarat pentru Times că acest caz a atras atenția asupra servirii de alimente crude precum scoici, tartar și carpaccio, despre care a precizat că „sunt întotdeauna problematice”. Acesta a mai precizat că restaurantele ar trebui să fie „atente, să nu riște” atunci când vor servi astfel de mâncăruri în viitor.
K476 • 15.03.2024, 00:20
Elementar.. a gati, inseamna a lua din natura si a face ceva comestibil si sigur. Tratamentele termice si sarea se folosesc de mii de ani.. elementar. Pe bune, ce sanse avea furnizorul sa testeze scoica cu scoica? Crescatoriile de scoici sunt in mare, nu in medii controlate cu apa osmozata.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 15.03.2024, 18:08
K476 • 15.03.2024, 00:20
Elementar.. a gati, inseamna a lua din natura si a face ceva comestibil si sigur. Tratamentele termice si sarea se folosesc de mii de ani.. elementar. Pe bune, ce sanse avea furnizorul sa testeze scoica cu scoica? Crescatoriile de scoici sunt in mare, nu in medii controlate cu apa osmozata.
Explică asta *** care spun că nici măcar nu trebuie să speli mâncarea (cu atât mai puțin să o gătești), că "aşa e natural". Şi otrăvirea e cât se poate de naturală.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.