Numărul oamenilor ajunși la spital în București din cauza alunecărilor pe gheață în ultimele zile este o provocare pentru sistemul medical, iar doctorii atrag atenția asupra necesității unei abordări preventive și a unei conștientizări sporite în rândul populației privind pericolele asociate iernii.

Manager Ambulanță: Oamenii să sune doar pentru urgențe

Statistica pentru ultima săptămână arată că peste 6.100 de persoane au apelat Ambulanța București-Ilfov, iar 220 de oameni au suferit diverse traumatisme prin cădere din cauza gheții.

Managerul Alis Grasu a spus că numărul solicitărilor la Ambulanță crește de la an la an, iar resursele medicale sunt limitate și de aceea este nevoie ca bucureștenii să sune doar când au urgențe.

„Vreau să fac un apel. Să sune la Ambulanță doar pentru urgențe, urgențe reale, tocmai pentru că resursele sunt limitate și să nu le epuizăm. Pentru cazuri mai ușoare, pacienții ar trebui să se adreseze medicului de familie în primă instanță”, a afirmat managerul Ambulanței București-Ilfov pentru Libertatea.

La „Municipal”, 60% dintre pacienții cu fracturi din cauza gheții au peste 50 de ani

Media zilnică a pacienților care vin la Spitalul Universitar de Urgență București – Municipal este de 90, iar numărul internărilor zilnice a crescut până la 12, este vorba de pacienți cu fracturi care necesită tratament chirurgical.

60% dintre accidentele cauzate de căderea pe gheață sunt la mâini

și 40% sunt la picioare. De asemenea, 60% dintre pacienții care vin cu fracturi din cauza gheții au peste 50 de ani, arată datele instituției conduse de Cătălin Cârstoiu.

Medicul primar Adrian Bădilă, specialist în ortopedie și traumatologie, a afirmat că riscul de fracturi crește semnificativ odată cu apariția gheții și a zăpezii și a îndemnat persoanele în vârstă să evite deplasările neesențiale pentru a minimiza riscul de accidente.

„Recomandarea este ca, atunci când vin zăpada și înghețul, oamenii să fie atenți. Mai ales persoanele în vârstă să stea acasă, la domiciliu, să nu iasă afară decât dacă este neapărat nevoie, pentru că altfel se expun unui risc suplimentar. Dacă ei cad, riscul de fractură este mai mare decât la un om tânăr, în putere. Deci recomand limitarea deplasărilor la vârstnici. Tinerii au reflexe mai bune și oasele mai rezistente”, a spus medicul ortoped pentru Libertatea.

Acesta a precizat că a remarcat o creștere de 10-15% a numărului pacienților care se prezintă la spital din cauza căderilor pe gheață, comparativ cu anii trecuți.

„Recomand oamenilor să acorde o mai mare atenție la încălțăminte, adică să fie adecvată vremii de afară, cu talpă antiaderentă”, a spus doctorul.

La „Floreasca”, 24 de cazuri de căzături pe gheață în 48 de ore

Un alt spital solicitat în această perioadă este Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca.

Luni, 22 ianuarie, la Camera de Gardă Ortopedie s-au prezentat 69 de pacienți, dintre care 7 au fost cazuri de persoane căzute pe gheață. Marți, 23 ianuarie, la spitalul condus de managerul Andrei Zidaru au venit 50 de pacienți, dintre care 17 cu fracturi și contuzii cauzate de căzăturile pe gheață.

Primăriile de sector și cea a Capitalei s-au amendat reciproc

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a amendat marți, 23 ianuarie, operatorii de salubritate din sectoarele 3 și 4 cu 5.000 lei pentru că nu au curățat complet zăpada și gheața din Piața Universității și de pe trotuarele aferente Bulevardului Unirii.

Ulterior, Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, a amendat PMB cu 4.000 de lei, prin polițiștii locali, pentru că nu a îndepărtat zăpăda și gheața de pe aleile din Parcurile Carol și din Parcul Tineretului, aflate în administrarea municipalității.

 
 

Urmărește-ne pe Google News