Din cauză că sistemul nu a mai văzut investiţii serioase de foarte mult timp, cam de pe vremea lui Ceauşescu, bugetul Regiei de Termoficare este grevat an de an cu sume colosale. Datele prezentate de reprezentanţii RADET şi de primarul general interimar Răzvan Sava arată că din 2011 încoace, se pierde aproxiamtiv un sfert din energia termică trimisă către locuinţe prin reţeaua de termoficare. În 2015, de pildă, pierderile s-au ridicat la aproximativ 230,48 de milioane de lei, bani care s-au pierdut, odată cu căldura, în pământ, să încălzească râme şi şobolani. Aceste pierderi nu sunt plătite pe factură, dar încarcă bugetul Capitalei, plătit tot de bucureşteni. Menţionăm că Bucureştiul dă mai mult decât primeşte la bugetul de stat, raportul fiind de aproximativ 10/1. Adică la 100 de euro daţi la bugetul de stat într-un an fiscal, bugetul muncipiului primeşte înapoi 10 euro în anul fiscal următor.

În fine, planul prezentat miercuri pentru stoparea pierderilor pe reţeaua RADET prevede, în mare, transformarea RADET în societate comercială, separarea activităţilor de transport şi distribuţie de cele de producere şi furnizare a agentului termic, crearea a 21 de zone de termoficare în Bucureşti care să simplifice planul de reparaţii. Pe baza acestui proiect urmează să fie accesate fondurile necesare înnoirii şi eficientizării generale RADET.

 

Încălzirea globală a micşorat cererea de agent termic în Capitală!

 

Studiile arată că în ultimii cinci ani cererea de energie termică a fost din ce în ce mai mică. Dacă în anul 2011 s-au consumat 4.574.114 Gigacalorii, în anul 2015 cantitatea de energie termică cumpărată a fost de doar 3.688.854 Gcal.

Specialiştii care au întocmit studiul consideră că această scădere are la bază încălzirea globală, care face iernile din ce în ce mai călduroase în ţara noastră.

Urmărește-ne pe Google News