Închiderea școlilor, dar și cele 16 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus în București au afectat viața cetățenilor și în același timp i-au pus în gardă. Infectarea cu coronavirus, care nu e ”decât o răceală mai ciudată” a căpătat alte dimensiuni în mentalul colectiv.

Reporterii Libertatea au ieșit pe străzile Bucureștiului pentru a vedea cum se adaptează oamenii noilor măsuri luate de autorități în încercarea de a stopa răspândirea noului  virus.

O mămică cu o fetiță de până în 12 ani intră grăbită la metrou și ne spune că e speriată de ce se întâmplă în jurul ei și că se simte neputincioasă. Măsura închiderii școlilor o consideră necesară și, deși încearcă să se protejeze pe ea și pe fiică, spălându-se des pe mâini mai ales, e nevoită să folosească mijloacele de transport în comun.

„Nu prea am reușit să ne ferim. Uitați, tot mai umblăm de colo, colo, dar o să ne ferim pe acasă, o să îi ținem prin casă. Altceva ce putem face? ”- Captură din video

„Nu prea am reușit să ne ferim. Uitați, tot mai umblăm de colo, colo, dar o să ne ferim pe acasă, o să îi ținem prin casă. Altceva ce putem face? ”

„Merg la meditații”

Eric are 15 ani și e în clasa a VIII-a. L-am întâlnit în timp ce se îndrepta grăbit spre metrou. Cu glugă și mască de protecție pe față, ne-a explicat că nu doar părinții sunt afectați de măsura închiderii școlilor. Și elevii intră în această categorie și, deși la prima vedere ar părea că au parte de o vacanță din senin, se confruntă cu probleme.

Eric are 15 ani și e în clasa a 8-a. Se simte speriat de epidemia de coronavirus și afectat de închiderea școlilor, având în vedere examenele de final de an. – Captură din video

„Chiar pot să vă spun că mă simt speriat, pentru că în primul rând și noi elevii avem de suferit din prisma faptului că nu ne ducem la școală. Cum sunt eu ciclu terminal, clasa a VIII-a, pierdem din materie și este foarte rău pentru dezvoltarea noastră”, spune Eric.

Eric merge la meditații, dar ia în considerare, dacă situația se agravează, să nu mai iasă din casă. 

„Ne urcăm în mașină și mergem la țară… Dar la cum arată situația, cred că și la țară o să fie coronavirus”

Orășelul copiilor, miercuri, ora 12.00. Un loc care de obicei în vacanțe este plin, cum ne spune o mămică, acum este liber, cu doar câțiva părinți care își dau în leagăn copiii.

Camelia Mihai este unul dintre respectivii părinți. Mărturisește că este cu ochii în patru pe cum evoluează situația și în cazul în care simte că se va agrava, împreună cu familia vor lua proviziile de mălai, câteva conserve și dezinfectanți și vor pleca la țară.

Planul Cameliei în cazul în care situația epidemiei de coronavirus se agravează este să se retragă la țară împreună cu restul familiei- Captură din video

Recunoaște însă că nu știe dacă locuința de la țară mai este o opțiune viabilă. „La cum se răspândește virusul, cred că ajunge peste tot. Și cum mulți o să se gândească să meargă la țară… nici nu știi ce să mai faci”.

Deocamdată, Camelia urmărește atent ce fac autoritățile și cum evoluează numărul de cazuri. Spune că nu poate decât să aștepte.

Coronavirus COVID-19 persoane aflate în izolare la domiciliu/carantină în România

Urmărește-ne pe Google News