O anchetă începută de procurorii Parchetului General în 2010 scoate la iveală detalii șocante despre activitatea care are loc la groapa de gunoi Glina. De fapt, problemele care vizează acest loc, de mai bine de zece ani, nu par să deranjeze pe nimeni, indiferent de anchetele făcute de jurnaliști care au arătat inclusiv implicarea mafiei italiene în această afacere. Astfel, o afacere începută între o firmă din Iași, denumită S.C. GLOBAL ECO CENTER S.R.L, al cărei administrator este Vasile Tofan, și groapa de gunoi din Glina a devenit extrem de periculoasă. Și asta pentru că anchetatorii au aflat că Tofan a dispus și a coordonat activitatea de ecologizare a unei platforme industriale (fostă ARO), fără să elimine substanțele periculoase din aceste deșeuri, două tone mai exact, pe care le-a transportat ulterior la groapa de la Glina. Și nu doar atât. Vasile Tofan a fentat analizele chimice obligatorii care precedau transportul.
”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.
Cele două tone de deșeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conținând printre altele și cianuri. Firma ieșeană, cât și patronul ei, Vasile Tofan, au fost trimiși în judecată.
”Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.