Două companii municipale vor prelua activitățile RADET
Consiliul General al Municipiului București a aprobat marți în ședință un proiect de hotărâre privind dizolvarea Companiei Municipale Energetica și divizarea ei în alte două companii: Termoenergetica SA și Energetica Servicii SA.
Ambele vor prelua atribuțiile RADET. Prima va produce și distribui energie termică în București, în timp ce a doua se va ocupa de restul: lucrări de reabilitare a rețelei, modernizarea centralelor etc.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, acționarii celor două noi companii vor fi Consiliul General, în proporție majoritară, și Consiliul Local al Comunei Chiajna și Consiliul Local al orașului Popești-Leordeni, cu câte 0,00002 la sută.
Din Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Termoenergetica SA vor face parte, conform votului de marți, Alexandru Burghiu, actual administrator special al RADET, Speranța Cliseru, fost prefect și consilier al Gabrielei Firea, Iuliu Gogescu, Cristian Beu, Daniel Alexandru, Violeta Malaia și Nicu Ciolan. Din AGA vor face parte Mircea Ardeleanu, Mihai Anton Ciudomirov, Valeriu Șerban, Radu Cristian Țuțu și Claudiu Cătană.
Din Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Energetica Servicii SA vor face parte Sorin Chiriță, city manager, Marius Coaje, consilier al primarului, Mihai Marinescu, Vasile Ardenel, Georgiana Ardeleanu, Cătălin Militaru și Laura Trifan. În AGA au fost votați Gheorghe Amzăr, Petre Chirică, Honorius Circa, Valentin Voicu și Adrian Florescu.
Administratorul special al RADET: „Bucureștenii nu vor fi afectați de posibilul faliment al Regiei”
Un judecător sindic de la Tribunalul București va decide mâine dacă RADET-ul va intra sau nu în faliment. Indiferent care va fi decizia, activitățile Regiei vor fi trecute la noile companii municipale.
„Sub nicio formă bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură dacă se declară falimentul. Mesajul este clar: unitatea administrativ teritorială are obligativitatea, conform legii utilităților publice, de a asigura furnizarea agentului termic. Și în cazul în care s-ar fi luat o hotărâre extremă, de a sista această furnizare, ar fi fost peste trei ani de zile, nu de mâine”, a explicat Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET.
Astfel, fie ca se declară falimentul Regiei, fie că nu, de prducerea și furnizarea energiei termice se va ocupa Compania Municipală Termoenergetica, iar de reparații, Energetica Servicii. La cele două societăți ale primăriei vor fi mutați și cei aproximativ 3.000 de angajați ai RADET.
Alexandru Burghiu a explicat că nici în cazul în care consilierii generali nu ar fi aprobat astăzi înființarea companiilor furnizarea apei calde și căldurii nu ar fi fost sistată imediat, ci ar fi durat trei ani, timp în care ar fi fost găsite soluții. Însă ar fi fost afectată partea tehnică, adică lucrările de reparații.
„Picarea unui astfel de proiect însemna un cutremur, dar unul tăcut, cu niște replici foarte contondente, în schimb. Din punct de vedere juridic, noi nu încetam să funcționăm, însă din punct de vedere tehnic, ar fi însemnat finalul. Pentru că tot ce însemna parte de reparații atât de necesare, care nu s-au mai făcut de șapte ani, nu mai puteau fi executate pentru că nu mai aveam materiale. Furnizorii ne-au refuzat ferm în a mai livra tocmai pentru că exista această stare de incertitudine”, a spus Burghiu.
Salariile angajaților RADET, majorate cu 30 la sută
Tot în ședința de marți a fost aprobat un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților RADET cu 30 la sută.
Salariile de RADET nu au mai fost majorate din 2004, spune Burghiu.
„Este pentru prima dată când cineva, și mă refer la CGMB, și-a îndreptat ochii spre acești angajați”, a adăugat el.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro