Cezar Popa (78 de ani) locuieşte într-un bloc de pe strada Tudor Vladimirescu, din sectorul 5 al Capitalei. Bătrânul spune că ceea ce face ENEL e o bătaie de joc la adresa oamenilor care o plătesc.
“Joi ne-au oprit curentul şi am stat în frig 12 ore. M-am săturat de penele de curent! În ultima perioadă, defecţiunile astea sunt tot mai dese, noi plătim, dar stăm la lumânare”, ne-a spus supărat bucureşteanul. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Sorin Zorca, un alt bucureştean care locuieşte într-un bloc de pe strada Ioniţă Cegan: “Am stat toată noaptea de joi spre vineri în frig, la 17 grade. E strigător la cer. Cineva trebuie să răspundă pentru toată bătaia de joc pe care o suportăm”.
Cum procedaţi dacă rămâneţi blocaţi în lift
Atunci când rămâneţi blocaţi în lift, din cauza unei pene de curent, cel mai important lucru este să nu vă alarmaţi. “Oamenii nu trebuie să intre în panică, ci să aştepte reluarea furnizării energiei electrice şi să nu bruscheze uşile”, ne-a spus George Nicolae, electromecanic în cadrul Ascensorul Romservice Company S. A. De asemenea, puteţi chema ajutoare specializate. “Toate cabinele de lift ar trebui să aibă un panou cu instrucţiuni, care conţine şi numărul de telefon de urgenţă. Până la sosirea echipei, nu e permisă părăsirea cabinei decât în cazuri de necesitate, altfel se pot petrece accidente”, a completat specialistul. Telefoanele de la deranjamente lifturi sunt: 021.9261 şi 021.9231.
Ce trebuie să faceţi ca să nu se strice aparatura
În timpul unei pene de curent, aveţi mare grijă la aparatele electronice şi electrocasnice. Iată ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja aparatura din casă atunci când este pană de curent, potrivit lui Ovidiu Marchidan, inginer energetician autorizat ANRE din cadrul S.C. AMERO S.R.L.:
• deconectaţi siguranţele din tabloul electric;
• scoateţi toate aparatele electrice din priză şi lăsaţi doar un întrerupător aprins pentru a observa când se reia furnizarea energiei electrice;
• evitaţi deschiderea uşii de la frigider;
• când pana de curent a luat sfârşit, pentru a verifica o eventuală supratensiune (peste 230V), se poate folosi un aparat de măsură sau o lampă de control;
• calculatorul poate fi protejat şi printr-un dispozitiv UPS (sursă neîntreruptă de energie).(Dana Purgaru)
Puteţi cere despăgubiri furnizorului
Avocatul Iulian Urban (foto) vă învaţă, în cazul întreruperilor repetate şi neanunţate de curent, să faceţi de fiecare dată o sesizare scrisă prin care să solicitaţi şi un răspuns scris din partea furnizorului. “Astfel, în cazul viitoarei acţiuni judecătoreşti, consumatorul va putea dovedi mai uşor instanţei repetitivitatea evenimentului, precum şi interesul manifestat pentru soluţionarea situaţiei create”, ne-a spus Urban. De asemenea, puteţi trimite şi o sesizare scrisă către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care are şi rol de autoritate de control în domeniul energiei. În ultimă instanţă, puteţi acţiona în judecată furnizorul de energie electrică, pentru prejudiciile create, în baza Legii nr. 13/2007 a energiei electrice, publicată în M.O. 51/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
Fotografii: Gabriel Pătruţ
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro