Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) anunta zilele trecute ca studiaza introducerea, de anul viitor, a unor tarife diferite la electricitate, in functie de zonele tarii.
Decizia se bazeaza pe liberalizarea pietei energiei de la 1 iulie si pe faptul ca energia produsa de termocentrale este mai scumpa decat cea hidro. Astfel, costurile de productie ar dicta valoarea facturii.
Moldova va fi defavorizata
Daca noul sistem va fi aprobat, ar avea de castigat locuitorii din apropierea hidrocentralelor, in timp ce consumatorii din vecinatatea termocentralelor vor avea facturile cele mai mari. Pentru locuitorii din Moldova, unde sunt numai termocentrale, factura va fi mai mare decat in sudul tarii, unde se afla hidrocentralele si centrala nucleara (care produce cea mai ieftina energie).
Tariful va fi dictat de numarul consumatorilor. Cel mai probabil, bucurestenii vor plati cele mai mici facturi, datorita numarului mare de consumatori la care se impart costurile de productie. ‘Decizia se va lua daca e in interesul consumatorului, a declarat Gergely Olosz, presedintele ANRE.
Sindicalistii resping preturile impartite pe regiuni
Sindicatele din energie sunt nemultumite si vor sa-i dea in judecata pe primul-ministru si pe presedintele ANRE daca acestia aproba preturi diferentiate la energie in cele opt regiuni. ‘Aceasta decizie va determina o crestere si mai mare a preturilor in zonele sarace, afectand si mai mult dezvoltarea economica si sociala a acestora, sustin sindicalistii, care spera sa nu se finalizeze initiativa.