Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Bruxelles (169%), Atena (118%) și Copenhaga (102%), conform sursei citate.

Budapesta este cea mai ieftină capitală în privința prețurilor la gaze pentru consumatorii casnici, urmată de alte capitale din centrul și estul Europei, respectiv Varșovia și Bratislava.

Cele mai scumpe capitale în privința gazelor consumate de populație sunt Stockholm, Copenhaga și Amsterdam.

În privința prețului în sine al gazelor, Bucureștiul a urcat de pe penultimul loc în UE, ocupat în luna august 2021, până pe poziția a noua.

Scumpirea gazelor în capitalele UE, în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2021

România este al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană, după Olanda, având o producție anuală de circa 10 miliarde de metri cubi de gaze.

Principalii producători din România sunt Romgaz și Petrom.

Facturile au făcut ravagii

Din cauza scumpirilor masive la energie și gaze din ultimul an, autoritățile au aprobat începând din luna noiembrie o schemă de plafonare și compensare a facturilor.

Însă începând cu luna ianuarie s-a constatat că pragurile inițiale nu erau suficiente, iar mare parte din populație nu se încadra în condiții.

Astfel, Guvernul a venit cu o nouă schemă de subvenționare: a crescut limitele de consum lunar, respectiv 300 de metri cubi de gaze consumate pe lună și 500 kWh de energie electrică.

De asemenea, prețul plafonat a scăzut de la 1 leu pe fiecare kWh de energie la 0,8 lei, iar la gaze de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.

 
 

Urmărește-ne pe Google News