Într-o conferință de presă transmisă de televiziuni, prefectul Alin Stoica a anunțat că încă sunt analizate măsurile care urmează să fie luate.

Principalele declarații ale lui Alin Stoica:

  • Azi am cerut propunerea de măsuri, aștept de la DSP analiza și propunerea de măsuri. Avem în plan telemunca pentru angajații noștri, pentru companiile din țară există norme de venire și plecare.
  • Este clar că incidența crește și crește abrupt și trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare.

La acest moment am dispus deja înăsprirea controalelor și căutăm baza legală pentru a suspenda activtatea celor care nu înțeleg să respecte restricțiile

  • Închiderea mall-urilor? Nu am încă o recomandare. Aștept recomandări
  • Conform ordinului comun al ministerelor sănărății și educației, de mâine elevii ar trebui să facă ore online. Nu intră automat în online, așteptăm comunicările Inspectoratului școlar și ale DSP
  • Cei mai mulți din Comitet au propus menținerea măsurilor de până acum și înăsprirea controalelor.
  • Nu carantinăm, se iau măsuri pentru protejarea sănătății populației.

„Indicele comunicat de DSP este de 6,22 la mie, fapt care ne determină să cerem tuturor membrilor CBMSU ca până la finele zilei să ne transmită propuneri”, spun surse din Prefectură. Ulterior, bilanțul transmis de autorități arată că Bucureștiul a ajuns la o incidență de 6,22 la mia de locuitori.

Este cea mai mare rată de infectare atinsă în București în acest an. Cel mai mare indice – 7.04 – a fost raportat în București în 11 decembrie 2020.

Rata de incidență din fiecare județ, astăzi, 23 martie

Numerele au fost în continuă creștere în Capitală, în ultimele zile, rata de incidență ajungând ieri la 5,67. Duminică a fost la 5,33, iar sâmbătă la 4,85.

Polemici privind carantinarea Capitalei

De la ora 15.00, prefectul va susține declarații de presă, fiind așteptat să anunțe ce măsuri ar urma să fie luate în București.

Cu o zi în urmă, Alin Stoica spunea că a solicitat pentru marți Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ceea priveşte rata de infectare, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, astfel încât să fie luată o decizie privind o posibilă carantină în București.

Potrivit acestuia, carantinarea este una dintre măsurile posibile.

„Este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, în Bucureşti şi localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere. Acum nu sunt alte măsuri pe masă”, a declarat prefectul, duminică.

O poziție similară a avut și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, care a spus, tot duminică, că nu exclude varianta carantinării Bucureștiului.

În schimb, Lucian Bode, ministrul de interne, a spus că acest indice nu este singurul reper luat în calcul pentru această decizieAlin Stoica, prefectul Capitalei, spunea și el că nu exclude carantinarea Capitalei.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Sunt mai mulți factori. Nu trebuie să ne grăbim să dăm mesaje care să inducă panică în populație. Sper să nu ajungem în această situație. Împreună cu DSP, INSP cu toți factorii implicați vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi 24.

În prezent, la o rată de infectare de peste 6, toți elevii trec la cursuri online, potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației.

Sorin Cîmpeanu nu este însă de acord cu acest lucru, iar astăzi a cerut ministerului sănătății ca școlile să rămână deschise, până la carantinarea orașului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News