„Hello, Budapest”, a strigat solistul trupei Iron Maiden, când a concertat în 1995 în România. I se întâmplase și lui Michael Jackson cu trei ani înainte. Au mai confundat Bucureștiul cu Budapesta și Ozzy Osbourne, și cei de la Metallica. Eroarea a făcut cu adevărat neplăcută călătoria a 400 de fani ai echipei Athletic Bilbao, care ar fi trebuit să ajungă în București, să-și susțină echipa pentru finala UEFA Europa League în 2012, și de fapt își luaseră bilete pentru Budapesta. Sau poate a fost mai bine, fiindcă echipa lor a pierdut cu 3-0.
S-a repetat confuzia și în acest an, când șase suporteri francezi au venit la București în loc să-și susțină echipa de pe stadionul din Budapesta, au făcut-o de la o terasă din Centrul Vechi.
„A, deci nu e București?”
Am fost la Budapesta să vedem cu ce ochi privesc ungurii această greșeală. Agnes este ghid turistic la punctul din Piața Erzsébet, dar când lucra în aeroport le-a văzut pe toate.
„Aveam un birou de informații și acolo am întâlnit oameni care ziceau: «o, nu e București»? Uneori, când oamenii vor să cumpere cardul Budapest, îmi spun: «Buda… Bucharest card! OK.» Deci, da, uneori se întâmplă”, râde tânăra.
Nu e deranjată de confuzie, atâta vreme cât turiștii greșesc în favoarea orașului său. Din acest punct, știe ce sfaturi să le dea și cum să-i distreze.
„Suntem acum aici, chiar în centru, și puteți vizita Cartierul Evreiesc. Avem Parlamentul, Catedrala Sfântul Ștefan. Dacă aveți timp, puteți merge și în parcul orașului, cu Piața Eroilor, avem multe muzee acolo, inclusiv Castelul Vajdahunyad, care este o replică din România”, mai spune tânăra, zâmbind.
Scurtă listă de locuri pe care să le vizitezi în Budapesta
Un grup de prieteni fac o pauză de regrupare, în fața Parlamentului ungar de pe malul Dunării, după ce au pedalat o zi întreagă. „Nu am întâlnit oameni care să confunde orașele. Poate cei care sunt de foarte departe”, e de părere Gabor. „N-am fost niciodată în București până acum, dar cred că este un loc frumos pe care vreau să-l vizitez în viitor, dacă am oportunitatea asta”, este diplomată prietena lui, Sandi.
Dacă ar fi să facă recomandări, ar pune pe listă pub-urile ruină – o stradă plină cu cluburi unde te poți distra până în zori – monumentele și muzeele. „Castelul, pe celălalt mal al Dunării, Gellert Hill, de unde poți face poze frumoase”, enumeră cei doi.
Budapesta și-a creat o strategie de relansare turistică după pandemie
Dacă ne batem în cifre și nu în orgolii, Budapesta câștigă prima luptă. În fiecare an, capitala de pe cursul Dunării adună 4 milioane de vizitatori străini, potrivit Statista, în timp ce Bucureștiul doar în jur de 1,2 milioane. Datele sunt de dinainte de pandemie. Altfel, orașul are o populație comparabilă ca număr și cam tot atâtea muzee – în jur de 60.
De asemenea, ungurii au avantajul ca Dunărea să le străbată orașul și exploatează la maximum acest lucru: există croaziere cu prețuri de la 10 euro în sus pe vapoare sau în autobuze-amfibie.
Este o capitală prietenoasă cu bicicletele, având în jur de 200 de kilometri de piste sau trasee prin oraș și împrejurimi. Bucureștiul are doar 16 kilometri de piste.
Și, cel mai important, are o strategie turistică de relansare după pandemie, care conține printre altele un card cu reduceri pentru diferite obiective turistice sau nopți la hotel, parteneriate cu administrația din Viena și din Praga pentru a crea pachete comune, în speranța că în primăvara anului viitor vor ajunge la nivelul de dinainte de pandemie.
Specialiști în marketing, hotelieri, patroni de restaurante și ai altor servicii turistice au pus la cale strategia cu numele „Lets meet în Budapest 2021-2027”.
Și la acest capitol mai pierdem o bătălie, fiindcă Bucureștiul nu are o strategie turistică pentru străini.
Bucureștiul și recordurile sale
Bucureștiul bifează însă câteva recorduri care pot atrage străinii.
Casa Poporului primește într-un an obișnuit până la 200 de mii de turiști români și străini. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, este cea mai grea și a fost cea mai scumpă construcție din lume.
Lângă ea, încearcă să adune două recorduri Catedrala Mântuirii Neamului: cel mai mare iconostas ortodox din lume și cel mai mare clopot cu balans liber din lume. Construcția va deveni cu siguranță un punct de atracție pentru mii de pelerini.
Dacă ar fi să aleagă cu ce să-i ademenească pe turiști, românii ar spune că suntem o destinație de distracție. Cu toate că a trăit doar vremea ceaiurilor dansante, Ileana Ipolit, la 70 de ani, crede că pentru asta vin străinii la noi. „Sunt petreceri aici, spre deosebire de alte țări progresiste unde sunt mai puține, că de aceea vin. Nu pentru… muzee”, crede femeia ieșită la plimbare prin Cișmigiu, un alt obiectiv despre care spune că e de neratat.
Daniel Diaconu locuiește în Belgia de ani buni, dar își face multe vacanțe la București și le recomandă orașul și altora. „Am avut posibilitatea și am vizitat multe capitale europene, dar chiar sunt încântat de București, mai ales de parcuri. Poate mai puțin anumite clădiri sau zona mai puțin plastică, dar parcurile din București întotdeauna îți provoacă o plăcere imensă”, spune bărbatul.
Și dacă nu-i conving parcurile, poate prețurile îi fac pe străini să dea o șansă în plus unei vizite la București. Nu la Budapesta.
Bilet autobuz:
București: 3 lei
Budapesta: 5 lei
Parcare (în funcție de zonă):
București 2,5: – 10 lei pe oră
Budapesta 2,5: – 6,2 lei pe oră (175-440 de forinți)
Cazare:
București de la 100 de lei la hostel – 200 de lei la hotel (cel mai scump hotel vinde cazare cu 1.200 de euro pe noapte).
Budapesta: 100 de lei – 300 de lei pentru hotel (cel mai scump apartament – 4.000 de euro pe noapte).
O bere:
București – de la 8 lei
Budapesta – de la 9 lei
O masă:
București – de la 25 de lei
Budapesta – de la 40 de lei
Intrare la muzeu:
București – Muzeul Satului (cel mai vizitat din Capitală) – 20 de lei
Budapesta – Muzeul de Istorie a Budapestei (Castle Museum – printre cele mai vizitate) – 34 de lei.
Vezi şi locuri de vizitat în Ungaria – cele mai apreciate destinații turistice!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro