O furtună de zăpadă de-o noapte a fost de ajuns pentru a sufoca Bucureştiul. Dimineaţă, mulţi dintre şoferi şi-au găsit maşinile captive în omăt. Trotuarele erau necurăţate, acoperite în unele locuri cu peste o jumătate de metru de zăpadă. Iar cei care aveau drum spre Constanţa au fost întorşi din drum de autorităţi. Autostrada Soarelui a devenit, din nou, autostrada zăpezii, deşi drumarii s-au luptat ore în şir să îndepărteze dunele de nea de pe carosabil. Pur şi simplu vântul a suflat cu atâta putere încât, aproape imediat după trecerea maşinilor de deszăpezire, omătul era troienit din nou pe asfalt.
Pentru a nu pune în pericol viaţa oamenilor, autorităţile au decis să închidă, preventiv, autostrada A2. Un artist din Grecia, care se îndrepta spre Constanţa, unde avea de susţinut un concert, a rămas înţepenit cu maşina în zăpadă chiar la ieşirea spre A2 din Bucureşti. A fost ajutat de poliţitii de la Rutieră să iasă din nămeţi, cărora le-a transmis, apoi, un mesaj:
„Iubesc România! Este o ţară minunată! Da, vremea urâtă face probleme, dar asta se întâmplă peste tot în lume. Însă faptul că poliţiştii m-au ajutat, tot respectul! E adevărat, uneori ne enervăm pe ei, dar trebuie să îi respectăm. Le mulţumesc pentru ajutor!”, a spus acesta, înainte de a porni înapoi spre Bucureşti.
Acest gest al poliţiştilor nu este unul singular. Poliţiştii au sărit în ajutorul tuturor şoferilor care au rămas blocaţi cu maşinile în zăpadă.
Nu la fel de „săritoare” au fost autorităţile locale. În multe zone din Bucureşti, drumarii s-au concentrat pe deszăpezirea drumurilor, dar au „uitat” de trotuare. Astfel, oamenii, fie şi-au făcut potecă prin nămeţi, fie au mers pe stradă, printre maşini. Un exemplu concret este Şoseaua Petricani, în apropiere de intersecţia cu bulevardul Lacul Tei, din Sectorul 2 al Capitalei.
„Nu am cum să merg pe trotuar. E prea multă zăpadă! Merg pe stradă, ce să fac. Nu iese nimeni să cureţe”, spune resemnat un bărbat.
Un alt tânăr care merge, de asemenea, pe drum spune: „Nu am pe unde să merg, pe trotuar e plin de zăpadă”.
Conform raportărilor transmise Primăriei Capitalei, în timpul furtunii de zăpadă, firmele de salubritate au intervenit cu 400 de utilaje de deszăpezire, fiind chemaţi la muncă şi sute de angajaţi care să cureţe trotuarele cu lopata. Singurul sector care nu a avut operatori manuali în cursul nopţii a fost Sectorul 2, unde angajaţii ADP au venit la muncă dimineaţa.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!