Traim intr-un oras scump, care ne goleste buzunarele. Bucurestiul ocupa locul 114 intr-un top al celor mai scumpe orase din lume. E adevarat, clasamentul e format doar din 144 de metropole, dar si asa diferentele dintre ceea ce platim si ceea ce primim este enorma.

Mai ales ca preturile tin pasul cu cele din vestul Europei, iar nivelul veniturilor ramane an de an in urma. Libertatea va arata azi care sunt preturile care fac din Bucuresti un oras scump, ce se poate cumpara cu 350.000 lei vechi (zece euro) si care sunt cheltuielile care-i inspaimanta pe cei doua milioane de locuitori ai Capitalei.

E deja stiut ca preturile alimentelor sunt mari comparativ cu cele din capitalele tarilor invecinate. Am plecat cu 350.000 lei la cumparaturi, ca sa vedem cat de multe incap in cos. Cum era de asteptat, am constatat ca ne-am ales cu maruntisuri. Cu echivalentul a zece euro am cumparat doua paini, o punga de orez, un borcanel de zacusca, o sticla de apa minerala, o cutie de pate, zahar, lapte, cateva bomboane, iaurt, Cola si cam atat. Toate cantitatile suficiente doar pentru o singura persoana!

“Dar ce credeati ca o sa cumparati? Banii abia daca va ajungeau pentru doua kilograme de carne!”, ne-a spus Maria, vanzatoarea unui magazin din zona Aurel Vlaicu.

Principala grija a bucurestenilor ramane insa plata utilitatilor. Intretinerea este pe primul loc in topul cheltuielilor casnice. Sumele astronomice pe care le avem de platit pe timp de iarna au devenit mari si acum, vara. Daca in luna ianuarie pentru un apartament cu trei camere, locuit de trei persoane s-au platit 4.500.000 lei vechi, luna aceasta costul va fi de 2.500.000 lei.

Numai in ultima perioada costul ridicarii gunoiului de la asociatiile de proprietari s-a dublat. In loc de 30.000 lei, fiecare bucurestean plateste acum 60.000 lei. Si apa rece s-a scumpit de saptamana trecuta, cu 13,9 la suta, pretul unui metru cub fiind acum de 21.000 lei.

“Pentru la iarna prognozele sunt si mai sumbre. Caldura se va scumpi iar, din cauza reducerii subventiilor la pretul gigacaloriei. Bucurestiul are preturi mari si incorecte. In alte capitale fiecare locatar plateste numai atat cat consuma”, ne-a spus Radu Opaina, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

 
 

Urmărește-ne pe Google News