Bucureştiul se află şi anul acesta în topul celor mai poluate orase din Europa, situându-se pe locul şapte în clasamentul general! Mai îngrijorător e că am prins podiumul, pe poziţia a treia la nivelul Europei de Est, acolo unde este depăşit doar de oraşe industriale din Rusia (Celeabinsk) şi Ucraina (Dnipro).

Harta poluării în Europa de Est (Sursa: Numbeo)

Capitala României este întrecută în topul celor mai poluate oraşe din Europa numai de capitalele Albaniei (Tirana) şi Macedoniei (Skopje), conform clasamentului Numbeo realizat în functie de indicele poluării. Dacă indexul poluării din Bucureşti este de aproape 74%, în Tetovo din Macedonia este de aproximativ 97%, acesta fiind cel mai poluat oraş din Europa! În Tetovo, oraşul se bazează foarte mult pe industrie şi încălzirea locuinţelor cu lignit, iar centralele care folosesc acest cărbune poluează foarte mult mediul.

Cel mai important element luat în calcul indicele poluării este calitatea aerului, iar cifrele arată că, în afara de Napoli, oraş care se confruntă cu o criză în gestionarea deşeurilor, nu există în toată Europa Occidentală un oraş mai poluat decât Bucureştiul.

Harta poluări în toată Europa (Sursa: Numbeo)

La polul opus se află oraşe ca Helsinki, Zurich, Stockholm, Viena sau Oslo, care sunt de până la cinci ori mai puţin poluate decât capitala ţării noastre. De exemplu, Oslo, care s-a clasat anul acesta abia pe locul 14 în topul celor mai puţin poluate oraşe din Europa, din suprafaţa totală de 454 de kilometri pătrati a oraşului, 242 sunt ocupaţi de păduri, pe lângă alte spaţii verzi şi cele 343 de lacuri din zonă.

Nu doar Bucureştiul e sufocat de maşini. Există şi alte oraşe cu trafic rutier similar şi cu industrie mult mai bine reprezentantă decât la noi, dar aerul este mult mai curat. Cheia o reprezintă spaţiile verzi! Într-un raport Vital Signs realizat la nivelul Capitalei doar 7,5% din suprafaţa oraşului este ocupată de spaţii verzi, din care 39% se află în sectorul 1, unde a fost luată în calcul şi pădurea Băneasa. Aşadar, indicele de spaţiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, în comparaţie cu Viena unde este de, atenţie!, 120 mp/locuitor!

„Poluarea este al doilea factor după tabagism care influenţează bolile respiraţorii, bronşita cronică, enfizem, astm bronşic, creşte riscul de infecţii de circulaţie a alergenilor şi bacteriilor viruşilor. Cei cu expunerea cea mai puternică sunt cei aflaţi la extremele de vârsta copii”, spunea în urmă cu câteva zile doctorul Florin Mihălţan, medic primar pneumolog pentru Pro TV.

Fotografie principală: 123rf

 
 

Urmărește-ne pe Google News