Cuprins:
Pentru prima dată în istoria Rusiei moderne, cheltuielile alocate de guvern în scopuri militare vor depăși cheltuielile sociale.
Războiul, după cum arată lucrurile, este principala prioritate bugetară. În 2024, o treime din toate cheltuielile vor merge către nevoile de apărare
După cum a explicat secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, țara se află într-o stare de „război hibrid” și continuă o „operațiune militară specială” care necesită costuri ridicate.
Cum va fi finanțat acest buget? Guvernul se bazează pe veniturile din petrol, dar va tăia și o parte din cheltuielile civile și intenționează să aloce fonduri suplimentare cu ajutorul unor taxe unice impuse companiilor, precum și prin creșterea inflației și a slăbirii rublei, care crește nominal veniturile la trezorerie, scrie Meduza.
O treime din buget, alocată cheltuielilor pentru apărare
Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a explicat că războiul este principala prioritate a bugetului pentru anul viitor.
„Accentul principal este pus pe asigurarea victoriei noastre: armata, capacitatea de apărare, forțele armate, luptătorii – tot ceea ce este necesar pentru front, tot ceea ce este necesar pentru victorie se află în buget”, a declarat ministrul săptămâna trecută.
Aproximativ 10,8 trilioane de ruble (în jur de 100 de miliarde de euro) vor fi cheltuite pentru „consolidarea apărării” în 2024 – adică 29,5% din toate cheltuielile. Aceasta este cea mai mare sumă alocată apărării în întreaga istorie modernă a Rusiei.
Cu doar un an în urmă, guvernul plănuia să cheltuiască doar 5 trilioane de ruble, adică 19% din totalul cheltuielilor.
Alte 3,5 trilioane de ruble vor merge către securitatea națională (activitatea Ministerului Afacerilor Interne, a Gărzii Naționale, a serviciilor speciale, a Comitetului de Investigații, a Serviciului Federal de Penitenciare și a altor agenții de aplicare a legii).
Astfel, în total, aproape 40% din buget va fi cheltuit anul viitor pentru întreținerea aparatului de securitate.
Înainte de începerea războiului la scară largă în Ucraina, doar 25% era cheltuită în aceste scopuri.
Unde se duc banii?
Nu se știe cu certitudine cum anume va cheltui statul banii alocați pentru apărare. Structura cheltuielilor pentru apărare este secretizată.
Cu toate acestea se poate presupune că o parte semnificativă din cele 10,8 trilioane de ruble va merge către achiziții, ținând cont de creșterea producției militare, a explicat pentru Meduza economista Tatiana Mihailova, profesoară la Pennsylvania State University.
Acest factor este vizibil în mod clar în statistici: producția în industriile legate de apărare a crescut cu 20-30% în cele opt luni ale anului 2023.
Un alt motiv pentru bugetul de apărare umflat este reprezentat de lipsa de rentabilitate și de datoriile de trilioane de dolari ale întreprinderilor din complexul militar-industrial, au arătat, într-o analiză, expertul în politica de apărare a Rusiei Pavel Luzin și cercetătoarea de la Centrul Carnegie Berlin, Alexandra Prokopenko.
Un alt element important este reprezentat de plățile către familiile militarilor uciși în război și ale militarilor care au fost răniți, a mai spus Tatiana Mihailova.
Amploarea acestor plăți poate fi înțeleasă după unele indicii indirecte: Ministerul Muncii a comandat 230.000 de certificate pentru membrii familiilor veteranilor de război decedați, pentru următoarele luni – o licitație pe portalul de achiziții publice în acest sens a fost descoperită de publicația „Next”.
De regulă, un astfel de certificat este eliberat către o singură persoană: soțul/soția sau părintele care primește o pensie de urmaș. Iar cifra comenzii se bazează pe o prognoză pe termen scurt (până la un an).
Parte din cheltuielile sociale vor merge tot spre război
Dincolo de cheltuielile militare, cheltuielile pentru politica socială vor crește și ele în 2024. Guvernul plănuiește să sporească cheltuielile la acest capitol cu un trilion de ruble, până la 7,5 trilioane, scrie Meduza.
Parțial, cheltuielile vor crește din cauza indexării prestațiilor și pensiilor – toate plățile vor fi indexate cu rata inflației, care în acest an va fi de aproximativ 7%. Însă creșterea cheltuielilor este asociată și cu războiul din Ucraina.
De exemplu, o parte a banilor din buget va merge la Fundația Apărătorii Patriei, care se va ocupa de adaptarea socială a participanților la război în Ucraina, le va oferi medicamente și alte produse medicale.
Bugetul federal va sprijini, de asemenea, regiunile anexate ale Ucrainei – regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Veniturile din teritoriile ocupate, aflate în prezent în război, constau în aproape 90% din subvenții.
În 2023, guvernul va cheltui 483 de miliarde de ruble pentru acestea, iar în 2024 suma va crește cu încă 178 de miliarde.
În plus, autoritățile au inclus separat în buget programul „Restaurarea și dezvoltarea socio-economică a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson”, în valoare de 37,5 miliarde de ruble pentru 2024. Fiecare dintre regiunile anexate va primi încă 8 miliarde de ruble pentru a compensa salariile angajaților din sectorul public.
Estimări optimiste privind încasările
Conform planului guvernului, Kremlinul ar trebui să aibă suficienți bani pentru aceste planuri: autoritățile se așteaptă ca anul viitor veniturile bugetare să crească brusc – cu 22% – până la 35 de trilioane de ruble.
Pentru ca planul guvernului să fie realizat, este necesară o combinație neobișnuit de favorabilă de circumstanțe, scrie Meduza.
Creșterea semnificativă a veniturilor se bazează în mare parte pe prognoza macroeconomică extrem de pozitivă a Ministerului Dezvoltării Economice: prețul mediu al petrolului Brent, conform prognozei, ar trebui să fie de 85 de dolari pe baril.
Vânzarea de petrol rămâne în mod tradițional una dintre principalele surse de alimentare a trezoreriei. În 2024, veniturile din petrol ar trebui să crească cu 23,5% (până în 2023) și să se ridice la 11,5 trilioane de ruble.
Ținând cont că în a doua jumătate a anului 2023, plafonarea de preț impusă de Occident a încetat de fapt să funcționeze, asta a permis statului să estimeze o creștere semnificativă a veniturilor din petrol și gaze în 2024, a explicat Tatiana Mihailov.
Veniturile din vânzările de petrol au revenit astfel treptat la nivelul obișnuit confortabil pentru guvern.
Analiștii canalului MMI au avertizat însă că estimările veniturilor bugetare sunt mai degrabă „artistice”. „Este puțin probabil ca cineva să creadă în mod serios în cifra veniturilor, dar cheltuielile sunt o nouă realitate”, au afirmat experții.
VolodimirZelenski • 06.10.2023, 21:56
@.ZORRO. : analfabet functional, ca de obicei. Nu intelegi nimic.
robyro • 06.10.2023, 20:05
Putin, poți să cheltui cât vrei, poți să nu mai plătești pensii si ajutoare sociale, dar nu ai cum să câștigi razboiul! Slava Ucraina!🇺🇦🇺🇦🇺🇦
Adaoli.8761 • 06.10.2023, 13:38
Puțin are grija de poporul lui, mai ia niște bani ce putem produce bunăstare și își trimite tinerii să moară. Hala conducător iubit !