„Dincolo de faptul că vor ajunge la graniţa noastră şi a celorlaltor ţări din flancul de est, este o chestiune importantă. Dacă în momentul de faţă discutăm de un buget de apărare de 2,5, în momentul în care Federaţia Rusă va reuşi să penetreze linia frontului, pentru toate ţările din UE cred că bugetul apărării va creşte la peste 4-5 la sută”, a spus Ciucă, potrivit news.ro.

Al doilea om în stat a precizat că nimeni nu poate, în acest moment, indiferent câtă pregătire miliară are, să anticipeze ce se va întâmpla în războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Ceea ce pot să vă spun din convingere este că noi trebuie să facem totul să continuăm să sprijinim efortul de război al Ucrainei, pentru că dacă Ucraina va pica, atunci vedem armata Federației Ruse la gurile Dunării, vedem o Republica Moldova care cade din nou în ghearele Federației Ruse. Aceste ambiţii imperialiste sunt foarte clare, sunt deja devoalate din anul 2008”, a mai spus Ciucă.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut în 2022 statelor membre cheltuirea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. În România, sectorul de apărare beneficiază din 2023 de fonduri de 2,5% din PIB, adică aproximativ 8% din veniturile bugetare.

Ideea creșterii procentului din PIB pentru armată, care acum este 2,5%, a fost avansată încă de anul trecut, de președintele Klaus Iohannis. În iulie 2023, șeful statului a spus că acest lucru este posibil în următorii ani.

Urmărește-ne pe Google News