Bugetul Capitalei a fost aprobat cu 34 de voturi pentru, cinci voturi împotrivă și 15 abțineri.
Cele mai importante modificări
Bugetul a fost redus cu 1,1 miliarde de lei atât la capitolul venituri, cât și la cel de cheltuieli. Reducerile s-au făcut în principal la proiectele care urmau să fie realizate din fonduri europene, acolo unde nu se pot deconta banii estimați inițial. Aici intră, de exemplu, achiziția de mijloace de transport sau lucrările începute la stația de epurare Glina. S-au mai redus din bani și la investițiile care nu mai primesc deocamdată fonduri de la bugetul de stat.
Cei mai mulți bani au fost reduși din fondurile estimate pentru lucrările la rețeaua de termoficare. Aceștia nu sunt alocări de la bugetul local, ci bani europeni care ar fi venit ca decont după realizarea lucrărilor la rețea, dar care trebuie incluși în buget.
Aceștia bani pot fi însă prevăzuți în proiectul de buget printr-o rectificare ulterioară.
„Acești bani vin în momentul în care execuți lucrările și le plătești, deci pot fi foarte ușor introduși într-o rectificare pe parcurs ce sunt avansate lucrările la reabilitare. În prima formă a bugetului erau incluși si acum se vor include în momentul în care atribuim lucrările. Nu sunt bani pe care să îi fi generat noi din venituri proprii și pe care să îi fi putut duce în alte părți”, explică viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu.
De unde se reduce, printre altele:
- piste de biciclete: 7,5 milioane de lei;
- reabilitarea sistemului de termoficare: 600 de milioane de lei;
- subvenția la căldură: 150 de milioane de lei;
- lucrări la stația de epurare Glina: 49,4 milioane de lei (bani europeni), plus 92,7 milioane de lei (bugetul local);
- achiziția de autobuze electrice: 42,5 milioane de lei.
Ce proiecte primesc în continuare bani:
- străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, cu valoare totală de 370 de milioane lei: 6 milioane de lei; mai sunt de plătit 186 de milioane lei;
- lărgire Șos. Fabrica de Glucoză, cu valoare totală de 214 milioane de lei: 6,8 milioane de lei;
- Prelungirea Ghencea, cu valoare totală de peste 560 de milioane de lei: mai sunt de plătit 535 de milioane de lei, anul acesta vor fi alocați puțin peste 47 de milioane de lei;
- Pasaj Doamna Ghica: aproximativ 39 de milioane lei; valoarea totală a proiectului este de 143 de milioane lei și s-au plătit până acum doar 6 milioane de lei;
- penetrație Splaiul Independenței – Ciurel: în jur de 21 de milioane de lei; valoarea totală a proiectului este de 2,2 miliarde de lei și mai sunt de plată 2 miliarde;
- parcare park&ride și reabilitare sistem rutier și linii de tramvai pe Șos. Pantelimon: 50,7 milioane de lei;
- valoarea totală a proiectului este de 348 de milioane de lei și mai sunt de plată 168 de milioane de lei;
- spitalul Metropolitan: 335.000 de lei; valoarea totală este de 4,7 miliarde de lei;
- reabilitarea sălii de spectacole de la Teatrul Ion Creangă: 7,3 milioane de lei; valoarea totală este de 20 de milioane de lei;
- sala polivalentă Lia Manoliu: 1,4 milioane de lei; costul total este de 658 de milioane de lei, iar până acum au fost plătiți 1,2 milioane de lei.
Neînțelegeri între Nicușor Dan și USR-PLUS
La ședința precedentă, bugetul Primăriei Capitalei, propus de primarul general Nicușor Dan, nu a fost adoptat după boicotul făcut de consilierii generali USR-PLUS.
Atunci, ministrul economiei și copreședinte al organizației USR-PLUS din Capitală, Claudiu Năsui, a spus că proiectul de buget, în forma în care a intrat în dezbatere publică și apoi la vot în CGMB, se baza pe estimări nerealiste pentru a putea face cheltuieli „pe datorie”, pentru că era estimat la aproape 7 miliarde de lei, deși în anii trecuți nu s-a încasat mai mult de 5 miliarde.
Năsui s-a plâns și de faptul că viceprimarul USR-PLUS Horia Tomescu nu a primit drept de semnătură pentru a pune în aplicare reforma din spitalele bucureștene.
Cearta dintre USR-PLUS și Nicușor Dan pe tema proiectului de buget al Capitalei a continuat cu un spot de campanie în care Nicușor Dan acuza tocmai practica supraestimării bugetului, de care este el acuzat acum.