Membrii Cabinetului Dăncilă nu par interesaţi de buget. La şedinţă au ajuns doar Eugen Teodorovici şi ministrul Muncii, Marius Budăi, iar liderul PSD Liviu Dragnea a preferat să stea în biroul său, după ce le-a transmis colegilor directivele, într-o şedinţă de grup. PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor susține proiectul de buget, pe care îl consideră nerealist, în timp ce UDMR condiționează votul de felul în care vor decurge dezbaterile de miercuri, pe amendamente.
Raluca Turcan: „Știți cum arată bugetul pe anul 2019? Exact ca Guvernul care ni-l propune!”
UPDATE ora 17.30 „Acest buget poartă semnătura unui prim-ministru care a picat toate examenele importante ale educației: admiterea la liceu, examenul de treapta a II-a și admiterea la facultate. Marele regres al societății românești este că o astfel de persoană a ajuns ulterior europarlamentar și prim-ministru al României”, a spus deputatul Raluca Turcan, în plen.
Ea a arătat că „PSD este la guvernare, are președinții Camerelor, șefii comisiilor parlamentare importante, are până și un domn Vâlcov, marele guru într-ale finanțelor, bugetelor și cimitirelor”.
„Toate aceste avantaje nu au fost însă de folos pentru a alcătui un buget coerent și a dezbate în condiții de legalitate. Este deja mijlocul lui februarie. Cu trei luni întârziere, am obținut cu chiu cu vai un buget improvizat, mincinos, rupt de marile interese ale României. Îndoielnic din punct de vedere constituțional. Un buget care, exact ca prim-ministrul Viorica Dăncilă, pică la toate testele privind prioritățile reale ale societății românești”, a mai spus lidera deputaţilor PNL.
PNL va vota împotriva proiectului bugetului de stat pe 2019 întrucât nu este fundamentat pe date reale, nu respectă Constituţia, a declarat senatorul liberal Florin Cîţu.
„Ce mai contează ce scrie în buget atunci când bugetul nu respectă Constituţia şi, mult mai important, cei care fac bugetul nu şi-l asumă, nu au curajul să dea o simplă declaraţie prin care să spună că ceea ce este inclus în buget este adevărat. (…) Aveţi astăzi certitudinea că acest buget nu este fundamentat pe date reale, ministrului Finanţelor Publice îi este frică, nu are curajul să semneze o declaraţie pe propria răspundere. PNL va vota împotriva acestui buget, în această formă”, a afirmat Cîţu, la dezbaterile generale pe proiectul de buget pe 2019.
USR: „Acest buget este o fraudă şi este o fraudă pentru că este bazat pe o minciună”
USR nu va cauţiona proiectul de buget pe 2019 pentru că este „o fraudă”, fiind bazat pe „minciună”, a anunţat, miercuri, deputatul USR Claudiu Năsui la dezbaterile din plenul Parlamentului.
„Acest buget, stimaţi colegi, este o fraudă şi este o fraudă pentru că este bazat pe o minciună. Este bazat pe o minciună care e creşterea economică de 5,5%. Şi vreau să ţineţi minte această cifră de 5,5%, pentru că sunt sigur că vom vorbi de ea şi anul viitor. Anul trecut am vorbit de o altă cifră, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastră, la Guvern, prin Comisia de Prognoză aţi spus că o să o avem pentru anul 2018 şi aţi fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se întâmpla de fapt anul trecut? Aceeaşi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, şi-a tot scăzut perspectiva de creştere la 5% şi apoi la 4,5% şi, în final, dacă ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoză de creştere mult prea mare, mult prea irealist de mare, făcută parcă politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastră doriţi să le faceţi. În plus, ne mai spuneţi altă minciună, că cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, când şi acum cursul BNR, dacă vă uitaţi la el, este la 4,74 şi cel mai tare lucru este că nici măcar dumneavoastră nu credeţi în indicatorii aceştia”, a susţinut Năsui.
UDMR condiţionează votul pe buget: Vom decide în funcţie de dezbaterile pe amendamente
UDMR consideră că proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist şi, în funcţie de evoluţia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum va vota.
„Este un buget optimist, cu câteva domenii cu creşteri de alocare accentuate, o propunere mai bună decât proiectul de buget iniţial pus în dezbatere, dar al cărei succes depinde aproape exclusiv de atitudinea ministerelor de linie de a folosi eficient resurse alocate. În funcţie de dezbaterile din plenul Camerelor reunite, grupurile parlamentare UDMR vor decide asupra atitudinii de vot la votul final”, a declarat, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, la dezbaterile generale.
Teodorovici: „Va exista o monitorizare constantă şi aplicată, atât pentru a asigura o utilizare eficientă a banilor publici, cât şi pentru a realiza investiţiile planificate”
UPDATE ORA 16.40 „România este deja apreciată pentru eficienţa şi pragmatismul cu care rezolvă dosarele de pe agenda euriopeană”, a spus Eugen Teodorovici, precizând că ţara noastră trebuie să se dezvolte rapid.
„Proiectul de buget reprezintă o viziune pentru România anului 2019”, a mai spus Eugen Teodorovici, la prezentarea proiectului, în plenul comun.
El a mai arătat că Ministerul Finanţelor Publice va avea abordare proactivă în ceea ce priveşte execuţia bugetului pe anul 2019.
„Va exista o monitorizare constantă şi aplicată, atât pentru a asigura o utilizare eficientă a banilor publici, cât şi pentru a realiza investiţiile planificate. Fiecare obiectiv de investiţii nerealizat nu înseamnă altceva decât o oportunitate ratată pentru comunitate şi venituri mai mici încasate”, a afirmat Teodorovici, la dezbaterile generale pe proiectele legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale de stat pe 2019.
El a precizat că bugetul pe acest an are venituri estimate de 342,7 miliarde de lei, cu 53,1% mai mari decât în anul 2016.
„Creşterea veniturilor în anul 2019 de la 31,1% din PIB în anul 2018 la 33,5% din PIB programată pentru anul 2019 se datorează în principal evoluţiei următoarelor venituri: veniturile din contribuţii sociale vor creşte ca pondere în PIB cu 1,2 procente comparativ cu anul anterior, urmând creşterea indicatorilor macroeconomici de pe piaţa de muncă, mai exact fondul de salarii ce va creşte în anul 2019 cu 18,6% pe total economie, comparativ cu anul 2018. Veniturile din TVA vor creşte ca pondere în PIB cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu anul anterior. Măsurile de combatere a evaziunii şi îmbunătăţire a colectării implementate sau care urmează să fie implementate de către ANAF în anul 2019 vor aduce venituri suplimentare de 7,5 miliarde de lei „, a susţinut Eugen Teodorovici.
Ministrul a adăugat că realizarea ţintelor de încasări în cazul ANAF este „obligatorie”. „Alături de sprijinul meu ferm în acest domeniu, nu vor mai fi tolerate greşeli şi nici abateri de la ţintele asumate”, a spus Teodorovici.
PMP cere scoaterea din sala de plen a deputatului Octavian Goga, condamnat definitiv. Florin Iordache ignoră solicitarea
UPDATE ora 16.20 Plenul Parlamentului a început dezbaterea pe proiectul de buget pe 2019. Şedinţa este condusă de deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
La dezbaterile generale, Guvernul are alocat 50 de minute, iar grupurile parlamentare au 78 de minute, fiind câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Astfel, PSD are 35 de minute, PNL – 16 minute, USR – 7 minute, UDMR şi ALDE câte 5 minute, PMP – 2 minute, minorităţile naţionale -3 minute, iar neafiliaţii 5 minute.
Opoziţia acuză lipsa termenelor de dezbatere şi absenţa amendamentelor. Parlamentarii PNL Florin Roman şi Raluca Turcan au cerut dezbaterea tuturor amendamentelor respinse, şi au arătat că proiectul nu a stat în dezbatere perioada prevăzută de lege, ci s-a adoptat, în regim de urgenţă, în comisii.
Plenul a respins propunerea PNL de dublare a timpilor de dezbatere.
PMP a propus, prin vocea preşedintelui Eugen Tomac, scoaterea din sala de plen a deputatului PSD Octavian Goga, condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis.
Din partea parlamentarilor PSD, s-a auzit un strigăt de nemulţumire, la această solicitare
„Vă cerem să îl daţi afară, pentru că e Parlamentul României”, a spus Tomac.
Florin Iordache i-a răspuns că declaraţiile politice au avut loc dimineaţă şi a continuat şedinţa.
Membrii comisiilor au dezbătut, în noaptea de marţi spre miercuri, documentul pe articole şi anexe. Astfel, pe cele 72 de articole ale documentului au fost aprobate şase amendamente.
În acelaşi timp, anexele 4 – 10 au fost avizate pozitiv cu majoritate de voturi. De asemenea, la anexa 6 un număr de două amendamente nu a trecut de votul parlamentarilor, iar la anexa 7 un amendament a fost amendat de către membrii celor două comisii, iar un altul care vizează alocarea sumei de aproximativ 23 de milioane de lei pentru Aeroportul Braşov a fost avizat favorabil.
Pe de altă parte la proiectul de buget al MFP – acţiuni generale a fost respins un amendament de alocare a 6 milioane de lei pentru Primăria Sibiu, în vederea organizării Summit-ului de la Sibiu din luna martie a acestui an. În plus, la titlul 51 s-a votat o scădere a bugetului de 175,721 milioane de lei.
Comisiile reunite au adoptat un amendament prin care se propune diminuarea sumei alocate finanţării partidelor politice cu 140.000.000 de lei. Banii vor fi redirecţionaţi către bugetul Ministerului Educaţiei, care urmează să facă investiţii privind programul „Masa caldă”.
În proiectul de buget pe anul în curs, transmis Parlamentului de către Guvern, era prevăzută pentru AEP suma de 582.798.000 de lei, în creştere cu 163,61% faţă execuţia preliminată în 2018.
Şi bugetul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) pe anul 2019 a fost adoptat, cu amendamente.
Parlamentarii din cele două comisii au adoptat un amendament al PSD potrivit căruia bugetul SPP se diminuează cu 50.000.000 de lei de la capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, din care 40.000.000 de lei de la titlul „Cheltuieli de personal”, 5.000.000 de lei de la titlul „Bunuri şi servicii” şi 5.000.000 de lei de la titlul „Active nefinanciare”. Acest amendament a fost adoptat cu 18 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi două abţineri şi vizează corelarea cu un amendament adoptat la bugetul Ministerului Sănătăţii, care a fost suplimentat cu 230.000.000 de lei pentru implementarea de către CNAS a programului „Diabet juvenil”.
Reprezentantul SPP, generalul de brigadă Valentin Uşurelu, a subliniat că bugetul alocat serviciului pe anul 2019 „nu este unul de dezvoltare, ci la limita minimă de funcţionare şi de executare a misiunilor curente prevăzute de lege şi de angajamentele internaţionale ale României care intră în competenţa de soluţionare a SPP”.
Şi SRI s-a ales cu bugetul diminuat. Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au acordat raport favorabil bugetului Serviciului Român de Informaţii aprobând o diminuare faţă de forma transmisă de Guvern Parlamentului cu 150 de milioane de lei.
Generalul George Voinescu, adjunct al directorului SRI, susţine că diminuarea bugetului serviciului este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a instituţiei şi atrage atenţia că situaţia privind bugetul a luat o turnură gravă şi în acelaşi timp alarmantă.
„Diminuarea bugetului (SRI – n.r.) este sinonimă cu diminuarea capacităţii operaţionale a serviciului, iar un Serviciu de Informaţii slab capacitat înseamnă viteză de reacţie redusă. Încă o dată, nu vorbim de diminuarea bugetului, vorbim despre diminuarea capacităţii statului Român de a răspunde ameninţărilor cu care ne confruntăm în această perioadă. În momentul de faţă apreciez că s-a trecut de linia roşie, că punem în pericol securitatea naţională. Aprobarea bugetului pe coordonatele actuale anulează multe dintre acţiunile serviciului, iar o eventuala revenire ne va costa şi mai mulţi bani. În contextul de faţă, nu vom mai putea spune că România este un stat sigur pentru că nu are bani să fie un stat sigur. Am încredere (…) că m-am făcut înţeles, că putem conştientiza cu toţii pericolul în care ne aflăm şi că la finalul acestor zile se vor lua deciziile cele mai corecte şi cele mai înţelepte”, a declarat generalul George Voinescu, la dezbaterile pe bugetul SRI din Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.