Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat, marți rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri.

Totodată, au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor.

„E pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili”, a declarat Nicolae Ciucă în plen.

Proiectul de lege prevede și autorizează, pentru anul bugetar 2023, veniturile pe capitole și subcapitole și cheltuielile pe destinații și ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile și activităților finanțate integral din venituri proprii. Proiectul de buget pentru anul 2023 este configurat pe următorii indicatori macroeconomici: 

  • produsul intern brut: 1.552.141 milioane lei; 
  • creștere economică: 2,8%;
  • inflația medie anuală: 9,6%;
  • deficit: 4,40% din PIB;
  • câștig salarial mediu net lunar: 4.235 lei;

Ce ministere primesc mai mulți bani

14 ministere vor avea un buget mai mare decât în acest an. Cea mai importantă creștere este pentru Ministerul Familiei care înregistrează o creștere de peste 600%. Asta în timp ce 8 ministere vor avea bani mai puțin anul viitor, printre care amintim: MAE, Ministerul Justiției și  Ministerul Sănătății.

Administrația Prezidențială va avea un buget de 120 milioane lei, cu circa 35% mai mare decât cel din acest an. Camera Deputaților are alocată o sumă de 589,5 milioane lei, cu 7,33% mai mult.

 
 

Urmărește-ne pe Google News