Totodată, Ionuţ Mişa, Ministrul Finanţelor, a declarat că proiecţia de buget pentru 2018 dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit, el respingând acuzaţiile sindicaliştilor, potrivit cărora le-ar fi spus că dacă nu vor fi trecute contribuţiile la angajat, nu vor fi bani pentru aplicarea Legii salarizării.
”Proiecţia bugetară care e deja realizată pe buget, proiecţia de buget ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% deficit pe ESA. Indiscutabil că au fost prevăzute şi sumele aferente Legii salarizării. Deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanţării nici la nivelul Ministerul de Finanţe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanţeze proiectele pe care le are deja în desfăşurare”, a declarat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern, conform Mediafax.
„Şedinţa s-a axat pe câteva subiecte. În primul rând, bugetul. În momentul de faţă, Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm, evident, de la câteva principii, şi anume prioritizarea investiţiilor. Ca atare, toate ministerele care îşi construiesc proiectele de buget – pentru că modalitatea este ca Guvernul, Ministerul de Finanţe, în speţă, să strângă propunerile de buget de la toţi ordonatorii de credit – trebuie să delimiteze cheltuielile de funcţionare, de administrare de cheltuielile de investiţii”, a spus Tăriceanu.
Astfel, potrivit liderului ALDE, fiecare ordonator de credit şi fiecare minister trebuie să-şi prioritizeze investiţiile, fiind prioritare cele de infrastructură.
„Avem, prin programul de guvernare, o serie de investiţii de infrastructură, nu mă refer numai la cele rutiere, dar bineînţeles că şi cele rutiere, de transport – trebuie să fie duse la bună îndeplinire. Şi vom încerca să accelerăm procedurile printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), şi Banca Mondială, în aşa fel încât să putem şi cheltui banii pe care îi alocăm şi să ducem şi proiectele la bun sfârşit, având în vedere că, până în momentul de faţă, una dintre problemele majore cu care ne confruntăm este cea legată de contestaţiile şi procedurile extrem de lungi pe care le comportă fiecare proiect”, a explicat Tăriceanu.
Și liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că partidele din coaliție trebuie să vină cu un buget de funcţionare, doar pentru funcţionare pentru fiecare minister, urmând ca proiectele de dezvoltare de la fiecare minister să fie prezentate primului ministru.
”Nu pot fi lăsaţi funcţionarii din ministere, care sunt foarte buni specialişti, dar nu pot decide ei care sunt proiectele de dezvoltare, pentru că trebuie să urmărim programul de guvernare. Se lucrează la acest lucru, premierul şi vicepremierul Ciolacu în fiecare zi le cer asta, ministrul de Finanţe finalizează acest proiect care cuprinde pentru fiecare minister bugetul de funcţionare. Nu este foarte mare fericire în ministere, dar premierul şi colegii lui nu cedează. Săptămâna viitoare vom avea o discuţie aplicată în care avem toate şansele să luăm decizia finală privind proiectul de buget. Ei mai au câteva discuţii cu sindicatele din sănătate, au şi aici soluţiile aproape finalizate în aşa fel încât şi acolo să nu mai existe nemulţumiri”, a precizat Dragnea.
Citește și: EXCLUSIV | Document oficial: Bucureştiul va rămâne fără apă caldă şi căldură în cel mult 5 ani
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!