Cei mai mulți bani merg la Infrastructură: 231 de milioane de euro (municipalitatea a prezentat datele în euro -n.r.) . La Sănătate au fost alocați peste 110 de milioane de euro. De asemenea, circa 10 milioane de euro sunt destinați achiziției celor 106 ambulanțe care vor fi date în administrarea SABIF.
Referitor la banii alocați în buget pentru modernizarea infrastructurii rutiere, edilul șef a explicat că cele 230 de milioane de euro sunt destinate investitiilor în lucrări care vor genera diminuarea aglomerației în trafic. „Vor fi continuate lucrări de infrastructură începute în anii anteriori, și vor fi demarate noi proiecte, dintre care vă dau doar câteva exemple:
– Finalizare Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu,
– Finalizare Penetratie Splaiul Independenței – Ciurel,
– Supralărgire Fabrica de Glucoză – s-a finalizat proiectul tehnic, urmează sa înceapă lucrările,
– Penetrație Prelungirea Ghencea Domnești, cu construirea liniei de tramvai și a unui nod intermodal in zona pasajului pe care il construiește Ministerul Transporturilor,
– Pasaj rutier Șoseaua Colentina – Doamna Ghica,
– Pasaj denivelat sos. Petricani-Sos București Nord,
– Pasaj denivelat peste intersecția Sos. Andronache – Bdul Eroilor,
– Supralărgire Șoseaua București – Măgurele,
– Pasaj pietonal subteran Arcul de Triumf,
– Modernizare sistem rutier și linii de tramvai pe bulevardul Vasile Milea,
– Reabilitare sistem rutier și linie de tramvai B-dul Dimitrie Pompei și str. Barbu Văcărescu”, a declarat primarul Gabriela Firea.
56 de milioane de euro pentru semafoare inteligente
În 2018, Primăria Capitalei anunță că va demara un amplu program de amenajare și construire de parcări: Park and Ride-ul de la Cora Pantelimon (500 de locuri), parcarea subterană prevazută în proiectul de modernizare a Șoselei Iancului (200 de locuri), parcări publice subterane: Sala Palatului (Nord), Piata Constituției, Piața Alexandru Lahovari, Gara de Nord, Edgar Quinet, Piața Dorobanți, 7 parcări supraterane rezidențiale.
Primarul General, Gabriela Firea: „Vor fi alocate sume importante – 56 de milioane de euro – pentru îmbunătățirea sistemului rutier, semaforizare inteligentă, managementul traficului, dupa cum urmează: modernizarea și extinderea instalațiilor de semaforizare (20 intersecții noi semaforizate și 100 intersecții integrate în BTMS), aplicație Smart Parking – 5 milioane euro, lucrări de semnalizare rutieră necesare sistematizării și creșterii siguranței circulației, reabilitare/reparații sistem rutier”. Anul acesta vor fi demarate procedurilor de achiziție pentru 100 de troleibuze, 100 de tramvaie, 100 de autobuze cu GNC și 42 autobuze electrice.
10 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
Bugetul alocat în acest an pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic este de aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrărilor la cele 4 imobile aflate în execuție, pentru alte 29 de imobile la care lucrările vor începe în perioada următoare, dar și pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile și expertizarea altor 24 de imobile.
47,5 milioane euro pentru construirea de locuințe, grădinițe și săli de sport
De asemenea, a fost prevăzută în buget suma de aproximativ 15 milioane de euro, destinată achiziționării de pe piața liberă a unui număr de 300 de unități locative (apartamente cu 1, 2 sau 3 camere) cu destinația de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale care lucrează în unitățile medicale ale Municipalității.
Primăria Capitalei își propune ca anul acesta să demareze o serie de proiecte de construire a unor complexuri sportive, grădinițe și săli de sport, după cum urmează:
– 7 ansambluri de locuinte sociale și pentru tineri, 3 în sectorul 5, 2 în sectorul 4, 1 în sectorul 2, 1 în sectorul 3 – studii de fezabilitate și proiecte tehnice: 753.000 euro
– Achiziție de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale: 15 milioane euro
– 9 complexuri multifuncționale pentru activități didactice și sport în incita unor școli și licee – proiecte tehnice și execuție: 21,4 milioane euro
– Construirea a 5 corpuri noi pentru grădinite (sector 2) și reabilitarea și modernizarea grădinitei nr 30, din sectorul 4: 4 milioane euro
– Construirea a 12 Săli de sport dintre care 7 cu bazine de înot în incinta școlilor: 517.000 euro
– Refacere și modernizare patinoar artificial M. Flamaropol: 5, 4 milioane euro
– Consolidare și modernizare Liceul Teoretic C.A Rosetti cu extindere bazin de înot: 68.000 euro
– Consolidare, reabilitare și modernizare clădire atelier Liceul Tehnologic I.C Brătianu cu extindere bazin de înot: 123.440,86 euro.
113 milioane de euro pentru asistență socială și stimulente
Bugetul propus pentru asistență socială și stimulente este cel mai mare din ultimii ani, valoarea acestuia atingând în acest an aproape 113 milioane euro. Din aceasta suma, D.G.A.S.M.B a alocat anul acesta, pentru plata stimulentelor, aproape 84 de milioane de euro, iar Centrul de Tineret a alocat încă 3 milioane de euro ca stimulente financiare pentru constituirea familiilor.
Reamintim că stimulentul pentru nou născuți, conform HCGMB nr. 209/2017 este de 2.500 lei/beneficiar/lună, stimulentul pentru copii cu handicap este de 1.000 lei/beneficiar/lună, stimulentul pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap este de 500 lei/beneficiar/lună.
Un milion de euro pentru regenerarea urbană a zonei Magheru
Alte proiecte pentru care s-au prevăzut bani în bugetul pe 2018 sunt:
– Direcția de Urbanism va lansa un concurs international de soluții – aproximativ 1 milion de euro – pentru regenerarea urbană a zonei Magheru și înca un concurs – 186.000 euro, pentru str. Berzei si amenajarea Pietei Matache
– Reabilitare și modernizare Centrul Cultural Lumina: 460.000 euro
– Rampe pentru persoane cu handicap – accesibilizare instituții publice : 2,2 milioane euro
– Strategie SMART CITY – studii de oportunitate: 150.000 euro
– Restaurare și punere în valoare Curtea Veche: 1,4 milioane euro
– Parcul Carol și Parcul Cismigiu (lucrări de conservare și revitalizare): 68.000 euro
– Acvariu public cu centru de cercetare – studii și consultanță: 151.000 euro
– Parc de distractii și agrement – studii și consultanță – concesiune lucrări: 151.000 euro.
Bani pentru servicii publice
Municipalitatea a mai prevăzut 214 milioane de euro pentru investiții în sistemele de utilități, extinderea rețelelor de apă și canalizare, stația de epurare Glina, iluminat public și subventia energiei termice, astfel:
– Modernizarea, extinderea, întreținerea, consumul de energie electrică și mentenanța rețelei de iluminat public din Municipiul București aproximativ 22 milioane euro
– Contractul privind asigurarea serviciului public de salubrizare – activitatea de salubrizare stradală şi activitatea de iarnă pe raza sectorului 5 – aproximativ 6 milioane euro
– Program unitar de acţiune privind dezinsecția și deratizarea – aproximativ 5 milioane euro
– Diferența de preț la energia termică furnizată populației –aproximativ 86 milioane euro.
6 milioane de euro bugetul Direcției de Mediu
Bugetul Direcţiei de Mediu pentru anul 2018, este de 6 milioane de euro fiind alocat pentru proiecte majore cum ar fi:
– Demararea proiectului “CENTURA VERDE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI”, aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 328/30.08.2017, actualizarea registrului spaţiilor verzi al municipiului Bucureşti,
– Demararea realizării „sistemului operativ informaţional pentru managementul calităţii aerului în municipiul bucureşti”prin întocmirea în decursul acestui an a documentaţiei tehnice necesare promovării investiţiei pentru care suma necesară este de 51.000 euro. Acest sistem va facilita cunoaşterea în timp real a calităţii aerului din capitală şi adoptarea măsurilor de diminuare a poluării aerului înconjurător protejând în mod cât mai eficient populaţia în general şi populaţia sensibilă în special. Sistemul va cuprinde stații fixe de monitorizare amplasate în zone cu trafic intens sau de expunere a populaţiei şi stații relocabile amplasate în zonele cu activităţi de construcţii.
– Dezvoltarea sistemului de monitorizare a zgomotului urban aflat în dotarea Primăriei Municipiului Bucureşti – proiectul are ca scop upgradarea şi suplimentarea numărului de staţii de monitorizare acustică al actualului sistem de monitorizare al zgomotului. Astfel se vor amplasa staţii în zone rutiere intens poluate fonic, în zone de spitale şi unităţi de învăţământ,urmărindu-se în special monitorizarea expunerii populaţiei la poluarea fonică. Suma necesară realizării documentaţiei tehnice pentru promovarea investiţiei este de 51.000 euro.
– Actualizarea periodică a hărţilor de zgomot şi a planului de acţiune pentru diminuarea nivelului de zgomot în Municipiul Bucureşti. Suma alocată pentru aceste proiecte este de aproximativ 106.000 euro.
– Realizarea campaniilor de conştientizare a populaţiei cu privire la nivelul real al calităţii aerului, la implicaţiile asupra sănătăţii populaţiei constituie o condiţie importantă în susţinerea implementării măsurilor din Planul Integrat de Calitate a aerului în municipiul Bucureşti cu rolul de a realiza diminuarea poluării aerului şi asigurarea astfel a protecţiei populaţiei capitalei vizând şi protecţia grupurilor sensibile ale populaţiei, inclusiv copiii. Suma alocată pentru anul 2018 este de 361.000 euro.
– Acordarea de vouchere în cadrul proiectului BICICLIŞTI ÎN BUCUREŞTI, prevăzută prin HCGMB NR. 371/11.09.2017, reprezintă o măsură adoptată de municipalitate în vederea promovării transportului alternativ cu impact în imbunătăţirea calităţii aerului din capitală, măsură prevăzută în cuprinsul Planului Integrat de Calitatea Aerului în municipiul Bucureşti. Suma necesară pentru alocarea a 25.000 de vouchere este de 2,7 milioane euro.
Pentru teatre, muzee și alte instituții de cultură – bugetul propus pentru acest an este de peste 76 milioane euro. Administrația Cimitirelor dă peste 100.000 de euro pe filme documentare.
Ce spun consilierii CGMB
„Au cosmetizat bugetul ca să pară echilibrat. Nu este echilibrat. Sunt fantezii. Foarte multe dintre investițiile din infrastructură sunt bugetate sub 1 la sută pentru 2018. Au crescut cheltuielile sociale până la 400 de milioane de lei. Ceea ce este foarte mult. Ca atare, mulți cetățeni din afara Bucureștiului și-au luat viză de flotant ori și-au luat buletin de București în 2017 doar pentru a beneficia de aceste măsuri electorale. Din informațiile pe care le am, sunt aproximativ 50.000 de noi oameni s-au mutat în București, aceștia fiind abonați, mai nou, la banii bucuștenilor fără ca ei să fie de aici„, a declarat Ciprian Ciucu, consilier general și vicepreședinte PNL București.
Consilierii USR București au votat împotriva proiectului de buget pe 2018. „Gabriela Firea a eșuat și de această dată în a oferi bucureștenilor o viziune bugetară coerentă. Proiectul de buget este o catastrofă pentru Capitală. Sunt prea mulți bani pentru funcționare și prea puțini bani pentru dezvoltare. Se dau sume enorme către tot felul de instituții înființate pentru clientela PSD. Se aruncă bani pe tot felul de bâlciuri inventate pentru imaginea personală a Gabrielei Firea. Nimic coerent, nimic sustenabil, nimic consistent. Mai grav este că, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, vom avea iarăși rectificări bugetare la fiecare lună în care se va tăia probabil și mai mult de la investiții și se va suplimenta la bâlciuri și statui„, a declarat Roxana Wring, președintele USR București.
Consilierii PSD au votat cu toții bugetul pe anul 2018 al Bucureștiului. „Bugetul este o formă de viață care se pliază pe tot felul de situații care apar în timpul mandatului.. noi, nevoile în buget le alocăm în funcție de proiect, nu suntem obligați să-l prevedem.. și nu înseamnă că nu le vom face”, a declarat Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei.
CITEȘTE ȘI: