Bugetul Bucureștiului în 2018. Bani mulți la Cultură, puțini la pasajeDin bugetul pe 2018 al Primăriei Municipiului București, un subcapitol de la “Venituri” înregistrează anul acesta o creștere foarte mare. Este vorba de subvențiile de la bugetul de stat. În timp ce anul trecut municipalitatea a încasat 85 de milioane, anul acesta previzionează că va încasa 662 de milioane. De asemenea, primăria și-a previzionat că va recupera din cheltuieli de judecată, pe diverse litigii suma de 495 de milioane de lei lei , de 100 de ori mai mult decât au recuperate în 2017. “Sunt niște cifre făcute să sune bine bugetul. În aceste condiții este de neînțeles de ce scad subvențiile care se acordă RADET, RATB”, spune Cătălin Deaconescu (foto), consilier PNL și fost prefect al Capitalei în perioada 2007- 2008.

Prețul gigacaloriei și al biletelor RATB ar putea crește

Subvențiile pe care le acordă Primăria scad cu peste 155 milioane în bugetul prevăzut pe anul 2018.  “Asta se întâmplă în condițiile în care anul trecut a crescut prețul și la producția, dar și la transportul și distribuția de gigacalorie, iar bugetul pe anul trecut al RATB a fost în proporție de peste 75% construit din subvenții și nu din încasări de bilete sau abonamente. Așadar ori se va diminua subvenția către RADET și atunci va crește prețul gigacaloriei, ori se va mări prețul la bilete RATB în acest an” , mai spune Deaconescu.

Gabriel Resources a primit încă o sentință defavorabilă în România. Ce se întâmplă cu acțiunile sub sechestru ale companiei canadiene
Recomandări
Gabriel Resources a primit încă o sentință defavorabilă în România. Ce se întâmplă cu acțiunile sub sechestru ale companiei canadiene

În replică, reprezentanții municipalității ne-au transmis la redacție un răspuns prin care dau asigurări că “aceste subvenții nu scad, ci este vorba despre subvenția pentru primele 9 luni ale anului”.

Spitalelele primesc 1, 7 miliarde de lei

Spitalele primesc 1,7 miliarde lei, cu peste 400 milioane mai mult decât anul trecut pentru investiții. Administrația Spitalelor are prevăzut un buget de 495 milioane de lei (cu 100 milioane în plus față de 2017). “Este de neînțeles de ce le dau și mai mult anul acesta dacă anul trecut aproximativ 100 de milioane au rămas necheltuiți”, precizează Cătălin Deaconescu. Cele mai mari sume merg către Spitalul Colentina- 290 milioane de lei, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”-  228 milioane de lei, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”- 173 milioane de lei.

În plus, în bugetul pe 2018 al Primăriei Capitalei este inclusă și o expertiză pentru consolidare la 20 de policlinici ale statului și pentru fiecare policlinică este prevăzut 157.000 de lei.

Mai avem de așteptat până la finalizarea lucrărilor mari de infrastructură

Cea mai mare alocare din bugetul pe 2018 va fi pentru străzi, cu o sumă record de aproape 1 miliard de lei, faţă de 385 milioane de lei cât a fost bugetul pentru 2017 şi 267 milioane de lei cât a reuşit municipalitatea să cheltuiască efectiv.

Două ținte de mici dimensiuni, identificate în spațiul aerian de la Marea Neagră. Suspiciuni de război electronic împotriva României
Recomandări
Două ținte de mici dimensiuni, identificate în spațiul aerian de la Marea Neagră. Suspiciuni de război electronic împotriva României

Mai multe lucrări de anvergură nu primesc banii necesari pentru a fi finalizate anul acesta. Un exemplu este Penetrația Splaiul Independenței- Ciurel- Autostrada București- Pitești. Primăria propune în acest proiect de buget doar 10.000 de lei din cele 2 miliarde necesare.

Pentru o altă lucrare mult așteptată de bucureșteni, Prelungirea Ghencea- Domnești, sunt prevăzuți în buget tot 10.000 de lei din necesarul de 506 milioane de lei.

Reprezentanții Primăriei Capitalei explică această situație astfel: “Orice proiect nou se realizează în etape. De aceea nu se pot aloca de la început toate sumele necesare pentru realizarea unui obiectiv de investiții, pentru că acest lucru înseamnă blocarea unor sume importante de bani. Proiectele se realizează etapizat, după studiile de fezabilitate urmând aprobarea în CGMB a indicatorilor tehnico-economici, licitațiile și în final semnarea contractelor de execuție”.

Se realocă fonduri pentru proiectul „Modernizare Piața Eroii Revoluției și pasaj pietonal”, o lucrare începută încă din 2007. Este vorba de 8 milioane de lei, dar suma reprezintă însă mai puțin de jumătate din banii necesari.

Un alt proiect mult așteptat de șoferi, „Supralărgire Șos. Fabrica de Glucoză”, primește anul acesta, conform proiectului de buget, suma de  21, 6 milioane de lei, adică doar 8 % din banii necesari.

Prea bătrân pentru a-ți găsi un prieten în hipermarket
Recomandări
Prea bătrân pentru a-ți găsi un prieten în hipermarket

Primăria vrea să facă săli de sport și bazine de înot la școli

Anul trecut, pentru învățământ, au fost prevăzuți în buget 119 milioane de lei și s-au cheltuit doar 234.000 de lei.  Anul acesta au fost prevăzute 177 de milioane de lei. La 21 de unități de învățământ urmează să se construiască săli de sport și bazine de înot, potrivit proiectului de buget.

Buget dublu pentru statui

Pentru Administraţia Monumentelor este prevăzut un buget de 140 milioane de lei, un buget record, spun consilierii opoziției. În ceea ce privește realizarea statuilor, anul trecut erau alocați 31 de milioane, anul acesta sunt alocați aproape 62 de milioane de lei.

Pentru 2018 vorbim de o sumă de 43 de milioane de lei pentru construirea unor noi statui sau ansambluri de statui. Printre statuile care apar pe buget că ar urma să fie construite, se numără monument Leul din Ierusalim prevăzuți 225.000 de lei, monumental Sala Dalles (575.000 de lei), Marta Bibescu ( 700.000 de lei), Dimitrie Ghica Comănești (725.000) de lei, George Matei Cantacuzino (700.000 de lei), Ecaterina Teodoroiu (1.250.000 de lei).  O mare parte din bani este destinată monumentelor dedicate centenarului. Astfel, realizare monument (fântâna- cascadă) grup statuar La Fântâna cu Dor (17, 6 milioane), realizare și ammplasare monument Miliaurul Aureum centenarum, (1,5 milioane de lei) și realizare monument Unirea Românilor de la 1918 ( 11, 6 milioane de lei).

Mașină de 225.000 de lei la ARCUB

ARCUB şi Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, CREART, au împreună un buget alocat de aproximativ 105 milioane de lei. Interesant este faptul că pentru bugetul ARCUB este prevăzut un autoturism cu o valoare de 225.000 de lei.

CREART-ul vrea să achiziționeze o mașină de topit zăpada, în valoare de 157.000 de lei. Un utilaj de topit zăpada apare și în bugetul Administrației Cimitirelor. Valoarea prevăzută pentru acesta este tot de 157.000 de lei și mai sunt direcții din Primărie care au prevăzut în buget aceeași sumă pentru cumpărarea unor astfel de mașini. “Interesant este că în buget se regăsește de mai multe ori suma de 157.000 de lei. Este pragul de la care trebuie să se facă licitație publică și atunci au pus peste tot să fie sub suma de 157.000 de lei, adică sub 30.000 de euro plus tva și să se facă achiziție direct”, precizează Cătălin Deaconescu.

Milioane de lei pe studii, consultanță și pe publicitate

De asemenea, Primăria Municipiului București a bugetat 1,7 milioane de lei pentru expertize tehnice risc seismic la o serie de teatre. “Din ceea ce am centralizat până acum sunt peste 10 milioane lei la studii, expertize și consultanță. De asemenea, o suma echivalentă se regăsește la publicitate, campionii fiind CREART și ARCUB cu aproape 9 milioane însumat”, adaugă Cătălin Deaconescu.

Mașini noi și lefuri de lux

În plus, anul acesta Primăria Capitalei vrea să-și cumpere 22 de mașini. Tot în bugetul pe 2018 este prevăzută și suma de 20.000 de lei pentru un site pentru Casa Artelor Dinu Lipatti. Interesant este că la Centrul pentru Seniori, municipalitatea plătește 5.000 de lei pe o licență de Windows și pentru  17 angajați are prevăzute cheltuieli salariale de 2.453.000 de lei, ceea ce înseamnă un salariu de aproximativ 12.000 lunar.

Nu sunt prevăzuți banii pentru cele 400 de autobuze EURO 6

Luna viitoare urmează a fi finalizată licitația pentru cele 400 de autobuze noi Euro 6, dar banii pentru ei nu sunt prevăzuți în bugetul pe acest an. În proiectul de buget pe 2018 al Primăriei Capitalei apar bani doar pentru 10 autobuze clasice, pentru un tramvai, pentru 6 troleibuze, și pentru 42 autobuze electrice.

În replică, reprezentanții municipalității ne-au transmis la redacție un răspuns prin care dau asigurări că “sunt prevăzute fonduri pentru achiziția de autobuze, în funcție de graficul de livrare a acestora. Concret, în functie de numărul de autobuze care pot fi livrate Municipalității de către firma câștigătoare a licitației, sumele destinate pentru anul 2018 se pot modifica la rectificarea bugetară”.

Bugetul urmează a fi discutat și votat în ședința CGMB de joi, 22 februarie.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO / Declarațiile șocante ale unei asistente medicale, victimă a violenței conjugale: “Mă bate și soțul, mă bate și băiatul!”

VIDEO|Femei celebre din România și-au dus pantofii roșii pe treptele Muzeului de Istorie. Raed Arafat a venit cu o cască de protecție

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”
Știrileprotv.ro
Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Orașul din România asemănător cu cele din Germania. Mai multe clădiri din el au fost reabilitate și își recapătă încet strălucirea de pe vremuri
FANATIK.RO
Orașul din România asemănător cu cele din Germania. Mai multe clădiri din el au fost reabilitate și își recapătă încet strălucirea de pe vremuri
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale jucătorilor. Cei care l-au recunoscut au fost șocați
GSP.RO
O vedetă din anii 90 parchează mașinile de sute de mii de euro ale jucătorilor. Cei care l-au recunoscut au fost șocați
Leguma considerată superaliment, dar de care nu au auzit mulți români. Este bogată în vitamina C și topește kilogramele în plus
FANATIK.RO
Leguma considerată superaliment, dar de care nu au auzit mulți români. Este bogată în vitamina C și topește kilogramele în plus
Cine ar fi, de fapt, noul iubit al Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh. Mama ei, Andreea Esca, i-ar fi dat deja 'binecuvântarea' pentru noua relație
Unica.ro
Cine ar fi, de fapt, noul iubit al Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh. Mama ei, Andreea Esca, i-ar fi dat deja 'binecuvântarea' pentru noua relație
WhatsApp introduce o nouă funcție. Ce avantaje aduce
Financiarul.ro
WhatsApp introduce o nouă funcție. Ce avantaje aduce
Averea moştenită de Laura Crişan după ce şi-ar fi asasinat tatăl. Ancheta a durat trei ani şi s-a extins în trei ţări
Observatornews.ro
Averea moştenită de Laura Crişan după ce şi-ar fi asasinat tatăl. Ancheta a durat trei ani şi s-a extins în trei ţări
Horoscop 24 octombrie 2024. Capricornii au la dispoziție o zi care aduce energie debordantă și multă determinare în tot ce și-au propus
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2024. Capricornii au la dispoziție o zi care aduce energie debordantă și multă determinare în tot ce și-au propus

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI