Premierul Florin Cîțu a confirmat miercuri măsurile de ajustare bugetară, respectiv înghețarea pensiilor, eliminarea tichetelor de vacanță pe acest an, reducerea subvențiilor pentru studenți și plafonarea sporurilor pentru bugetari.
Prim-ministrul a arătat și coordonatele pe care va fi construit bugetul în acest an.
Creșterea economică a României va fi de 4,3%, iar Produsul Intern Brut (PIB) nominal al României se va ridica la 1.116 miliarde de lei.
Deficitul bugetat se va ridica la 7,14% sau de 8,2% din PIB calculat pe metodologia ESA, cea folosită de Comisia Europeană.
Acesta a spus că Executivul comunitar nu este mulțumit cu acest nivel de 8,2%. Deficitul va reveni la 3% în anul 2024.
Investițiile vor fi de 61 de miliarde de lei, a mai arătat Cîțu.
„Nu e nicio divergență în Coaliție, toți vrem bani mai mulți, dar 7% este un deficit foarte mare”, a spus el citat de Hotnews.
Pensiile nu cresc până în 2022
Cîțu a spus că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022.
Acesta a mai precizat că punctul de pensie este deja de 1.442 lei, după ce a fost majorat de la 1.280 lei anul trecut, efortul financiar fiind de 8 miliarde de lei la bugetul național.
Cîțu a mai spus că cheltuielile cu salariile și asistența socială s-au dublat în ultimii ani, crescând de la 56 de miliarde de lei în 2017 la 110 miliarde de lei în 2020.
„România este singura țară din Uniunea Europeană aflată în procedură de deficit excesiv. La criza din 2008 erau cele mai multe țări‟, a spus Cîțu, acuzând PSD pentru creșterea masiv a cheltuielilor în ultimii ani.
”Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte şi trebuie să ne dăm seama că aşa nu se mai poate şi nu putem să mergem mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susţinute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile şi care nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe”
Florin Cîțu:
Cîțu a mai spus că majoritatea țărilor din UE reduc în acest an deficitele bugetare la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), în vreme ce România se află la 7,14%, adică mai mult decât acestea.
Vouchere de 2,4 miliarde de lei sunt deja în circulație
În privința voucherelor de vacanță, oficialul a spus că cele din anii 2019 și 2020 care au fost emise și nefolosite vor putea fi utilizate în acest an. Cîțu a spus că sunt în circulație vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei.
În privința gratuităților la transport pentru studenți studenți, premierul a spus că România se va întoarce la nivelul din 2016: reducere cu 50%.
Acesta a dat mai multe exemple de țări din Europa și nivelul gratuităților, afirmând că țara noastră este singura cu gratuitate 100%.
Cum arată gratuitățile în alte țări pentru transportul studenților, potrivit lui Cîțu:
- Austria – 60%
- Cehia – 75%
- Croația – 50%
- Bulgaria – 50%
- Estonia și Finlanda – 30%
- Italia – între 30% și 50% pentru tinerii până în 30 de ani.