Conform sursei citate, creditele bugetare se ridică la 294 de miliarde de lei, în urcare cu 3,9% față de 2021, în vreme ce creditele de angajament urmează să urce cu 45,46%, până la 412 miliarde de lei.
- Creditele bugetare reprezintă limita maximă a cheltuielilor, practic acesta este bugetul propriu-zis, potrivit legislației în vigoare.
- Creditele de angajament reprezintă sumele ce pot fi angajate în decursul exercițiului bugetar, dar care nu vor fi neapărat plătite în anul respectiv.
Creștere masivă la investiții
Ministerul Dezvoltării ar urma să beneficieze de un buget de 64 de miliarde de lei, față de o execuție de 26 de miliarde de lei în acest an. Creșterea provine dintr-o majorare de 242% a creditelor de angajament, conform sursei citate. Creditele bugetare scad cu 25%, până la 7,3 miliarde de lei.
Majorarea bugetului Dezvoltării vine în contextul în care în anul 2022 vor demara investițiile primăriilor, realizate prin programul Anghel Saligny. Acesta are un buget de 50 de miliarde de lei până în 2028.
Ministerul Transporturilor are, la rândul său, o creștere mare. Creditele de angajament cresc de la 31,57 miliarde de lei la 51,23 miliarde de lei, în vreme ce creditele bugetare urcă cu 20%, până la 17 miliarde de lei.
În 2022, ar urma să se semneze contracte pentru mai multe proiecte de infrastructură, realizate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Bani de pensii și asistență socială
Ministerul Muncii are prevăzute 56 de miliarde de lei credite bugetare și 56,69 miliarde de lei la credite de angajament. Ministerul Muncii este cel care plătește pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale.
Educație și Sănătate
Bugetul Ministerului Sănătății prevede alocarea a 24 de miliarde de lei drept credite bugetare și 31 de miliarde de lei credite de angajament. Instituția trebuie să finanțeze cheltuielile cu pandemia.
Ministerul Educației ar urma să beneficieze de 29 de miliarde de lei credite bugetare, în urcare cu 6%. Alte 29 de miliarde de lei sunt credite de angajament.
Agricultura, creștere mică
Ministerul Agriculturii va primi, conform sursei citate, 23,7 miliarde de lei la credite bugetare, în creștere cu 3%. La creditele de angajament e prevăzută suma de 23,6 de miliarde de lei, în urcare cu 20%.
Interne și Apărare
Ministerul de Interne are credite bugetare de 23 de miliarde de lei, în urcare cu 13%. Creditele de angajament sunt de 24 de miliarde de lei.
La Ministerul Apărării sunt trecute 23 de miliarde de lei drept credite bugetare și 50 de miliarde de lei pentru credite de angajament.
Finanțele și Proiectele Europene, pe minus
Ministerul Finanțelor are o alocare de aproximativ 6 miliarde de lei la credite bugetare, în minus cu 14% față de anul trecut. Pentru cele de angajament e prevăzută suma de 6 miliarde de lei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are trecute 2 miliarde de lei în dreptul creditelor bugetare, în scădere cu 20% față de 2021, în vreme ce la creditele de angajament este prevăzută o alocare de 8 miliarde de lei.
La Ministerul Justiției sunt trecute 5 miliarde de lei în dreptul creditelor bugetare și 6 miliarde pentru cele de angajament.
Plus la Mediu
Ministerul Mediului are o creștere de 20% în dreptul creditelor de bugetare, până la 2,3 miliarde de lei. Pentru creditele de angajament sunt alocate 5,2 miliarde de lei.
Potrivit surselor Libertatea, Ministerul Finanțelor ar urma să publice proiectul de buget pe anul viitor în decursul zilei de vineri, 17 decembrie. Planul autorităților este ca acesta să treacă de Parlament până în data de 23 decembrie.