- Adrian Curaj, președinte al UEFISCDI și absolvent al unor cursuri la Colegiului Național de Apărare, a solicitat și el la aceeași conferință investiții pentru cercetarea în educație, dedicată copiilor și tinerilor. Pe 22 iunie, instituția condusă de Curaj a dat 9 din 12 bugete de cercetare către Armată, SRI, SPP, STS și MAI și niciun buget pentru cercetarea în educație.
Pe 7 iunie, în deschiderea Bucharest Summit: Cooperation for Development, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman (USR-PLUS), spunea că este „de neimaginat ca o țară să prospere dacă nu investește în cercetare și inovare”.
În încercarea de a întări ideea că educația și cercetarea sunt importante, ministrul Teleman s-a încurcat în referințe: „Mă gândesc de multe ori la acea dezbatere din «Cel mai iubit dintre pământeni», din familia Moromete, cu privire la educația copilului. Finalul îl cunoaștem și ar trebui să devină, cum să spun, o lozincă a noastră, fără să căutăm întotdeauna sensul de ce trebuie să investim în cercetare? Pentru că trebuie!”.
Ministrul a vrut, cu mare probabilitate, să citeze o scenă din „Moromeții”, nu din „Cel mai iubit dintre pământeni”, un roman diferit și ultimul dintre cele scrise de Marin Preda.
Timp de opt ani cercetător științific la Institutul Național de Geologie, ministrul Ciprian Teleman a vorbit și despre „o paradigmă corectă” în ce privește finanțarea cercetării.
Proiectul pentru MAI a primit cel mai mare buget de la Ministerul Cercetării
„Paradigma corectă” s-a materializat în call-ul lansat de Ministerul Cercetării și intitulat „Soluții”. În această competiție, 9 din 12 proiecte au fost câștigate de Armată, SRI, SPP, MAI și STS.
Cea mai mare finanțare, respectiv 15 milioane de lei, a fost adjudecată de către un proiect destinat Ministerului Afacerilor Interne.
Proiectul se numește: Simulator complex pentru dezvoltarea, testarea și validarea metodelor și mijloacelor de reacție, specifice forțelor de intervenție, în cazul amenințărilor și riscurilor asimetrice care se produc în zone urbane.
SRI, în topul proiectelor finanțate
Din banii Ministerului Cercetării vor fi finanțate trei proiecte, în valoare de câte 2 milioane de lei fiecare, de care va beneficia Serviciul Român de Informații (SRI).
Ele sunt: Instrumente automate de detecție a comportamentelor anormale în rețelele de calculatoare, Identificarea comportamentului neobișnuit al persoanelor în fluxuri video și Identificarea persoanelor în fluxuri video, folosind biometria siluetei.
În 2021, bugetul pentru cercetare și dezvoltare este de 1,39 de miliarde de lei, la aproape jumătate din cel acordat SRI (2,7 miliarde de lei), care va beneficia de trei proiecte finanțare de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Bugetul total alocat în 2021 Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării este de 1,92 miliarde de lei, din care pentru cercetare și dezvoltare revin în jur de 1,39 de miliarde de lei, iar restul se duc către digitalizare și comunicații, după cum a clarificat pentru Libertatea ministrul Teleman.
Adrian Curaj, cursuri la Colegiul de Apărare
La același eveniment din 7 iunie, Adrian Curaj, președinte din 2010 al UEFISCDI, unitatea care a organizat respectivul concurs, a vorbit despre cât de importante au devenit știința și cercetarea odată cu izbucnirea pandemiei.
Fost ministru al Educației în Guvernul Cioloș, Curaj este la bază inginer electronist. El are un CV impresionant, fiind absolvent de Politehnică, cursant la Harvard Kennedy School și Institute of Education – UCL, dar și al Colegiului Național de Apărare.
Colegiul de Apărare este considerat cea mai înaltă formă de învățământ politico-militar din România.
La fel ca ministrul Teleman, Curaj a subliniat că finanțarea în domeniul cercetării este vitală. „Vom găsi posibilitatea ca noi, în țară, să spunem că cercetarea și dezvoltarea contează și vom investi chiar și banii noștri în jocul acesta complicat, tocmai pentru a ne căpăta o poziție important”.
Soluțiile mari din call-ul Ministerului Cercetării vizează o temă de cercetare finanțată cu 10 milioane de lei pentru Forțele Navale Române, intitulată Dezvoltarea și implementarea unei soluții moderne de înlocuire a sistemelor de propulsie la navele purtătoare de rachete ale Forțelor Navale Române.
O altă temă finanțată generos, cu 6 milioane de lei, este Transformarea unui volum masiv de date și informații geospațiale în intelligence acționabil, al cărei beneficiar va fi Ministerul Apărării Naţionale.
Pentru cele nouă teme de cercetare adjudecate de instituțiile de forță Ministerul Cercetării alocă 50 de milioane din bugetul total de 70 de milioane de lei.
Alte două teme importante pentru Adrian Curaj, în care ar trebui făcute investiții semnificative, sunt digitalizarea energiei și digitalizarea educației.
Discurs despre cercetarea dedicată educației
„Eu estimez că sunt peste un milion de instrumente inteligente pe care copiii le-au folosit în lunile acestea pentru a lucra. Ia spuneți-mi și mie, avem vreun campus virtual în care aceste device-uri să se conecteze, avem un campus virtual cu resurse educaționale deschise, care să favorizeze o învățare potrivită, care să ducă spre personalizarea educației? N-avem, dar e vorba de IT, ce ar fi să încercăm să facem.”
Punându-mi pălăria de antreprenor social, eu dacă ar fi să investesc, aș investi într-un program care să facă digitalizarea educației tehnologice și duale.
Adrian Curaj, președintele UEFISCDI:
În temele de cercetare finanțate din bugetul Ministerului Cercetării nu se regăsesc însă digitalizarea energiei și a educației.
În schimb, există teme precum: Platformă specializată în identificarea și evaluarea indicilor de alertă timpurie pentru gestionarea situațiilor de criză (Serviciul de Protecție și Pază – 7,5 milioane de lei), Suport pentru sisteme spațiale militare (Ministerul Apărării Naționale – 3 milioane de lei) și Sistem informatic de transcriere în timp real a vorbirii în text pentru limba română și recunoașterea stărilor emoționale în apelurile de urgență 112 (Serviciul de Telecomunicații Speciale – 2 milioane de lei).
NOTA REDACȚIEI: Într-o formă anterioară a articolului scria că bugetul alocat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării este de 1,393 miliarde de lei. De fapt, bugetul ministerului este de 1,92 de miliarde, din care pentru cercetare și dezvoltare revin în jur de 1,39 de miliarde de lei, iar restul se duc către digitalizare și comunicații
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro