categorii, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza, pe perioada determinata, un act provizoriu. Cartea de identitate provizorie este un document cu denumirile rubricilor pretiparite, acestea fiind completate manual, cu majuscule, de catre personalul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
Pe fata documentului sunt tiparite urmatoarele date:
* denumirea tarii;
* denumirea documentului;
* seria (doua litere) si numarul (sase cifre).
Pe verso, documentul cuprinde fotografia titularului, marime 30 x 40 mm, cu banda alba la baza de 7 mm, precum si urmatoarele date:
* codul numeric personal;
– numele;
– prenumele;
– prenumele parintilor;
– locul nasterii;
– domiciliul;
– serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor emitent;
* perioada de valabilitate;
* motivul eliberarii;
* seria (doua litere) si numarul (sase cifre);
* semnatura sefului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor emitent.
Cartea de identitate provizorie are valabilitate de maximum un an si se emite in situatiile in care persoana care solicita acest lucru nu are toate documentele necesare eliberarii cartii de identitate: actul de spatiu sau actele de stare civila (certificat de nastere sau de casatorie).
Actualizarea, exploatarea si valorificarea datelor din Registrul National de Evidenta a Persoanei se asigura, potrivit legii, de catre Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor.
Comunicarea unor date din Registrul National de Evidenta a Persoanei se aproba de catre:

a) seful serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, pentru: persoanele fizice, pentru datele proprii si ale copiilor minori, sau pentru datele altei persoane, numai daca prezinta dovada unui temei legal justificat; pentru agentii economici si alte persoane juridice, pentru datele unor persoane fizice, in situatiile in care prezinta dovada unui temei legal justificat.
b) presedintele consiliului judetean, pentru: autoritatile publice locale, pentru datele unor persoane fizice sau pentru aplicatii de interes local, in baza unui temei legal justificat.
c) directorul general al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor pentru: autoritatile publice centrale, pentru datele unor persoane fizice sau aplicatii la nivel central, in baza unui temei legal justificat.
d) ministrul administratiei si internelor, pentru actiuni de interes general.

Urmărește-ne pe Google News