Proiectul prin care s-a propus schimbarea denumirii celor două cunoscute străzi, inclusiv a Bulevardului Primăverii, unde a locuit fostul dictator Nicolae Ceaușescu până în decembrie 1989, a fost semnat de consilierii PNL Cătălin Deaconescu şi Răzvan Socolovici, precum şi de consilierii USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.
Iniţiatorii susțin că astfel se va realiza o „despărţire de comunism”, iar acest lucru se face și prin „eliminarea simbolurilor pe care regimul comunist şi-a întemeiat existenţa”.
„Un astfel de simbol este cartierul Primăverii, devenit imediat după instaurarea comunismului o adevărată fortăreață în care nomenclaturiștii regimului s-au baricadat împreună cu familiile lor”, spun inițiatorii.
Explicând de ce vor ca noile nume ale celor două străzi din sectorul 1 să fie Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, inițiatorii au argumentat că „sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist”.
„Ambii au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după instaurarea regimului comunist în România şi au trăit împreună o viaţă întreagă cu gândul la România, visând mereu la momentul întoarcerii acasă. Vocile lor, devenite familiare pentru milioane de români aflaţi de o parte sau alta a Cortinei de Fier, au transmis speranţă poporului român în anii cumpliţi ai dictaturii comuniste. Prin miile de ore de emisiuni realizate pentru Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi-au dedicat o mare parte din activitate nu doar promovării culturii româneşti, ci mai ales luptei împotriva comunismului”, se arată în referatul de aprobare.
Dacă va fi aprobată la nivelul PMB în ziua de joi, 22 decembrie, hotărârea va fi apoi comunicată Administraţiei Străzilor, Primăriei Sector 1, Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, Companiei Naţionale Poşta Română, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară al Municipiului Bucureşti.
Documentul integral poate fi citit mai jos: