„Probe extrem de fiabile duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările de arme către cele două țări”, a declarat Siyka Mileva, purtătorul de cuvânt al Parchetului.
Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri bulgar Emilia Gebrev, asupra căruia a avut loc o tentativă de asasinat în 2015, pentru care justiția bulgară dă vina pe agenții GRU – serviciul rusesc de informații militare.
Munițiile, detonate de la distanță
Autoritățile bulgare susțin că au găsit asemănări între cele patru explozii neelucidate care au avut loc în ultimii aproape 10 ani. Toate au fost declanșate de la distanță, potrivit unui mod de operare „similar” și nu au produs victime și nici răniți.
Mai mult decât atât, la Institutul pentru tehnologie specială din Sofia, a izbucnit în 2015 un incendiu în care au fost distruse probele adunate de la primele trei explozii. Expertiza tehnică oficială spune că focul nu a izbucnit din cauza unei aprinderi spontane.
Ultimul caz a avut loc în 2020, când a sărit în aer un depozit din zona orașului Maglij, acesta fiind obiectiv de importanță strategică pentru securitatea națională a Bulgariei. Autoritățile bulgare spun că sunt în legătură cu cele din Cehia pentru a încerca să determine existența unei „filiere rusești”.
Armele, „cruciale” pentru Ucraina
Compania Emco a lui Emilian Gebrev „a jucat un rol crucial în întărirea capacităţii de apărare ucrainene atunci când integritatea teritorială a ţării a fost ameninţată”, susțin surse militare din Ucraina, citate de site-ul de investigații Bellingcat.
În cazul otrăvirii lui Gebrev, trei ruşi au fost inculpaţi anul trecut în contumacie, dintre care un ofiţer GRU, considerat ca suspect în cazul Skripal, mai arată sursa citată.